Portal 072info

Ove dijelove tijela ne dirajte prstima: Možete da navučete neku bolest

Bez obzira koliko često perete ruke, neke dijelove tijela ne biste smjeli dodirivati, pogotovo ako nosite nakit. Isto važi i za duge nokte, koji su poznati “skupljači” nečistoće.

Ovo su dijelovi tijela koje biste trebali poštedjeti čestog dodirivanja.

Lice 

Dodirivanje lica golim prstima trebalo bi svesti na najmanju moguću meru, odnosno ograničiti na jutarnje umivanje, šminkanje i mazanje kremama.

Kad dodirujete prljavu površinu, a zatim oslanjate prste na čelo ili lice, izlažete se riziku da dobijete kožnu infekciju ili u najmanju ruku neku aknu.

Ušna školjka 

Guranje prstiju i bilo kojih drugih štapičastih predmeta u ušnu školjku ugrožava zdravlje ušnog kanala. Koža na ovom dijelu tijela je tanka i sklona upalama, tvrdi američki otorinolaringolog Džon K. Niparko.

Oči 

Dodirivanje očiju dozvoljeno je samo ako stavljate kontaktna sočiva ili odstranjujete neki komadić prljavštine. Izuzev ovih opravdanih razloga za dodirivanje, izbjegavajte guranje prstiju u oči ili trljanje.

Dodirivanje očiju može da dovede do crvenila ili neke ozbiljnije infekcije, upozorava oftalmolog Kimberli Kokerham.

Usna šupljina

Nedavno britansko istraživanje pokazalo je da ljudi stavljaju prste u usta više od 20 puta u 60 minuta, najčešće kada im je dosadno na poslu.

Studija objavljena u časopisu “Journal of Applied Microbiology”, pokazala je da se trećina svih zaraza u telu prenosi upravo ovim putem.

Nosna šupljina

Prestanite da kopate u potrazi za “nečim”! Osobe koje imaju naviku guranja prstiju u nosnu šupljinu imaju 51 % više šanse da dobiju bakteriju Staphylococcus aureus.

Područje ispod noktiju

Stručnjaci savjetuju da biste trebali da imate što kraće nokte, jer je koža ispod ovog rožnatog dijela tijela osetljiva i predstavlja “skladište”za držanje opasnih bakterija iz okoline.

Opasnost je veća ako redovno ne čistimo taj dio tijela ili to činimo na neogovarajući način.

Zadnjica

Brisanje toaletnim papirom nakon obavljanje velike nužde i pranje ovoga dijela tijela maksimum je kontakta koji bi trebali da posvetite svojoj pozadini.

Predio anusa sadrži bakterije koje mogu da budu potencijalno štetne za zdravlje, upozorava dr Klejn iz medicinskog centra Harborvju. Nakon bilo kakvog kontakta sa ovim dijelom tijela ruke treba dobro oprati.

Avaz.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box