Portal 072info

Ove godine na hadžu 200 hadžija iz zeničkog Muftiluka

S edukativnog seminar za hadžije

Petu islamsku dužnost – hadž, ove godine će obavit 1.411 hadžija iz BiH i svi oni će ove godine putovati avionom. Prva grupa iz Sarajeva do Medine kreće 29., a druga grupa 30. avgusta.

Protekle subote je u Ensar džamiji u Zenici upriličen edukativni seminar za hadžije sa područja Muftiluka zeničkog koji ove godine namjeravaju izvršiti peti islamski šart. O propisima hadža i onome što naše hadžije očekuje na svetom putovanju u Saudijsku Arabiju tokom seminara hadžijama govorili su predstavnici Ureda za hadž IzuBiH. Dobrodošlicu je u ime muftije zeničkog dr. Ejub ef. Dautovića poželio Fuad ef. Omerbašić, glavni imam MIZ Tešanj. O propisima hadža govorio je Izet ef. Čamdžić, glavni imam MIZ Zavidovići i pomoćnik direktora u Uredu za hadž, a o zdravstvenim uvjetima jednog ovakvog putovanja govorio je dr. Kasim Gauda, koji će biti ljekar vodič ovogodišnjim hadžijama. 

“Sa područja Muftiluka zeničkog ove godine na hadž putuje oko 200 hadžija i hadžinica”, potvrdio nam je ef. Omerbašić.

Budućim hadžijama, vrlo nadahnuto je o osjećajima koji čovjeka obuzmu pri susretu sa Ka’bom govorio Nezim ef. Halilović Muderris, direktor Ureda za hadž.

“Neopisiv je osjećaj susreta sa Kabom i svako ga različito doživljava, bez obzira koliko je puta pohodio. Sve sam bliži mišljenju imamam Gazalije koji kaže da su ashabi sa propisima hadža žurili i da se što prije treba maknuti sa mjesta Kabe i harema. To zbog toga da ne bi osjetili taj prostor kao nešto obično. Da sačuvamo svetost harema i tih svetih mjesta. Nekada su se Bošnjaci na hadžu dogovarali gdje će se naći, kod kojeg ćoška Ka’be. Danas se dogovoraju kod ovog ili onog hotela ili tržnog centra”, kazao je između ostalog muderris Halilović.

Izvor: Naša riječ/Elmedin Bašić

Podijelite članak