Ove godine u četiri kantona izgorjelo 120 automobila

Ove godine u četiri kantona izgorjelo 120 automobila

U četiri kantona na području Federacije BiH u samo deset mjeseci ove godine izgorjelo je čak 120 automobila.

Počinioci, uglavnom, ne budu otkriveni.

Krađa vozila

Automobili su najviše gorjeli na području Kantona Sarajevo, gdje je zabilježeno čak 55 slučajeva, a najmanje na području Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona (MUP SBK).

– U 2018. evidentirano je šest slučajeva, a tokom 2019. godine 12 slučajeva paljevine vozila. U većini slučajeva radilo se o krađi vozila, koja su korištena za izvršenje drugih krivičnih djela, nakon čega su zapaljena – kaže Hasan Hodžić, portparol MUP-a SBK, te dodaje da su naknadno rasvijetljena tri slučaja i izvršioci su pronađeni.

Hodžić: Korišteni u krivičnom djelu
Hodžić: Korišteni u krivičnom djelu

U Tuzlanskom kantonu (TK) od januara do oktobra ove godine registrirano je 30 požara na prijevoznim sredstvima.

– Prema utvrđenim uzrocima, u četiri slučaja se radi o namjerno izazvanim požarima, u 15 slučajeva radi se o tehničkoj neispravnosti i 11 je ostalih uzroka – kaže Amra Kapidžić, inspektor iz Ministarstva unutrašnjih poslova TK.

Na području MUP-a  Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) tokom prvih deset mjeseci ove godine evidentirana su 23 požara na automobilima, od kojih je, nakon što su obavljeni uviđaji, prilikom kojih su angažirani i inspektori za zaštitu od požara, u 15 slučajeva utvrđeno da se radilo o namjernim paljevinama.

Alić: Poduzete operativne mjere
Alić: Poduzete operativne mjere

– U svim slučajevima su poduzete operativne i druge mjere i radnje policijskih službenika radi rasvjetljavanja i dokumentiranja izvršenih krivičnih djela, ali do sada nisu rezultirali otkrivanjem počinilaca paljevina – kaže Aldina Alić, portparol MUP-a ZDK.

Šalju poruke

Kako saznajemo iz policijskih izvora, u većini slučajeva iza paljevina stoje osobe iz kriminalnog miljea, koje se na takav način obračunavaju s neistomišljenicima i šalju im poruke. No, u ovakvim slučajeva često su oštećeni i “obični” građani, što je dodatni udar na ionako tešku životnu situaciju, jer osiguranja vozila ne pokrivaju štete od požara.

Posljednji slučaj veće paljevine automobila dogodio se 18. novembra u zeničkom naselju Blatuša, gdje su gorjela tri automobila.

Nagovorio ga da mu zapali auto

Iz MUP-a SBK ističu i poseban slučaj paljevine automobila, koji se dogodio 15. avgusta, kad je zapaljen Audi A7 stranih registarskih oznaka. Uhapšene su dvije osobe.

– Operativnim radom na terenu došlo se do saznanja da je osumnjičeni za izvršenje krivičnog djela B. M. (22) iz Travnika, na koje ga je podstrekivao S. S. (27) iz Norveške, što ukazuje na namjeru činjenja krivičnog djela iz oblasti osiguranja vozila – kaže Hasan Hodžić.

AVAZ – D.PAŠALIĆ

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE