Portal 072info

Ove greške poništavaju rezultate vježbanja

Vježbanje treba da postane svakodnevna rutina, ali sve će biti uzalud ako pravite neke početničke greške koje će poništiti rezultate vježbanja.

Vježbanje donosi mnoge koristi za zdravlje, ali samo u slučaju da se pravilno izvodi. Međutim, početnici često prave najveće greške nakon vježbanja, poništavajući na taj način sve korisne rezultate, piše “Metroportal“.

Tako, na primjer, ne smijete zaboraviti istezanje nakon vježbanja jer su mišići napeti, a pravilnim istezanjem smanjićete napetost i redukovati bol u mišićima. Nakon vježbanja treba dati organizmu vremena da se ohladi, stoga nije preporučljivo odmah leći i odmarati se, nego smanjiti tempo kako bi se usporili otkucaji srca.

Nakon vježbanja hrana treba da sadrži proteine kombinovane s ugljenim hidratima kako bi se mišići oporavili i pravilno formirali.

Ipak, na prvi obrok pričekajte 15 minuta do pola sata. vjezbanje-vodaIpak, pripazite šta jedete jer logika “sad sam potrošila kalorije pa mogu jesti sve” čini mnogo više štete nego koristi.

Naravno, nužno je dobro hidratizovati organizam nakon vježbanja jer ste sigurno izgubili mnogo tečnosti, a pravilna hidratacija smanjiće osjetljivost mišića i dati vam snagu. Za kraj, zaboravite na alkohol nakon fizičkog napora (da, ono pivo nakon dobrog treninga s drugovima nije dobro za vas) i dovoljno spavajte. Ako se pridržavate ovih savjeta, vježbanje će stvarno pokazati rezultate.

Podijelite članak