‘OVE NAS ZIME ČEKA PRAVA KLIMATOLOŠKA GODZILLA’ Uznemirujuće najave renomiranih meteorologa

Zbog neuobičajeno izraženog vremenskog fenomena El Nino, koji se najavljuje za predstojeću zimu, veći bi dio planeta za nekoliko mjeseci mogao biti suočen s ekstremnim poplavama, sušama i šumskim požarima, piše britanski Daily Telegraph, pozivajući se na ugledne meteorologe.

Riječ je o ekstremnom meteorološkom poremećaju koji bi u Velikoj Britaniji mogao izazvati ekstremno hladnu zimu, u Sjedinjenim Državama razorne oluje, u Južnoj Americi obilne padavine te posljedične bujice i odrone zemlje, u južnoj Aziji sušu, a u Australiji šumske požare.

Klimatolog Bill Patzert, zaposlen u NASA-i, kaže da ovogodišnji El Nino ‘definitivno ima šansu postati Godzilla’.

‘Ostvari li svoj potencijal, moglo bi biti jako puno poplava, odrona i haosa’, izjavio je Patzert.

El Nino je meteorološki fenomen koji se javlja svakih dvije do sedam godina, a NASA s velikom pažnjom prati temperature mora na istočnom dijelu Tihog okeana, koje su ključni indikator ove pojave.

Temperature površine okeana u relativnoj blizini Perua već su 1,9 Celzijevih stepeni više od prosjeka i proteklih su nekoliko mjeseci u porastu. Naravno, skočile su na višu razinu nego što su bile u isto vrijeme 1997. godine, kada je zabilježen dosad najsnažniji i najsmrtonosniji El Nino.

U katastrofama širom svijeta koje se povezuju s ovim fenomenom, tada je život izgubilo više od 23.000 ljudi, a nastala je šteta koja se procjenjuje na 45 milijardi američkih dolara.

Vjetrovi koji obično pušu s istoka prema zapadu i rashlađuju morsku površinu, ‘tjerajući’ pritom vodu prema Australiji, posljednjih su mjesecu u slabljenju. To utječe na mlaznu struju i ‘pomiče’ oluje prema istoku.

Inače, El Nino sjevernim dijelovima Evrope najčešće donosi nešto hladnije zime od uobičajenih. Stručnjaci tvrde da je, primjera, El Nino jedan od faktora koji je izazvao ekstremne hladnoće u Velikoj Britaniji 2009. i 2010. godine, kakve prije toga nisu zabilježene decenijama, a u dijelovima te države izazvale su neviđeni haos.

U Centru za klimatska predviđanja Američke meteorološke službe predtojećem su El Ninu dali nadimak Bruce Lee, a kažu da se njegov vrhunac može očekivati ili u kasnu jesen ili u ranu zimu.

Njegove se posljedice, međutim, osjećaju već sada. Stručnjaci ga smatraju glavnim krivcem za poplave u Čileu i veliku sušu u Indoneziji, Filipinima i Australiji. Povezuju ga i s izrazito niskim razinama vode zbog kojih je saobraćaj kroz Panamski kanal znatno otežan.

Također, El Nino se dovodi u vezu s činjenicom da je tokom 2015. zabilježeno čak pet supertajfuna na zapadnom Pacifiku. Uobičajeno je da se do ovog dijela godine pojavi tek jedna takva oluja.

U američkoj Nacionalnoj upravi za okeane i atmosferu navode da je velika vjerovatnost da El Nino potraje sve do ranog proljeća 2016. godine.