Ove sedmice natprosječno toplo širom BiH, temperature će prelaziti i 20 stepeni

Sedmicu pred nama obilježit će natprosječno visoke temperature zbog snažnog udara juga. U pojedinim dijelovima BiH temperature će rasti iznad 20 stepeni, a postoje pretpostavke da bi ova sedmica mogla oboriti i neke rekorde kada je riječ o visini temperaturnih vrijednosti. Jutros je u BiH pretežno sunčano. Temperature zraka izmjerene u sedam sati iznosile su: Sokolac -5, Drvar -3, Bjelašnica, Bugojno, Jajce i Livno -2, Grude i Zenica -1, Ivan-sedlo, Sanski Most, Široki Brijeg i Tuzla 0, Sarajevo, Srebrenica i Stolac 1, Doboj 2, Mostar 3, Bijeljina, Trebinje i Zvornik 4, Banja Luka 5, Gradačac 8, Neum 9 te Bihać 13 stepeni celzija. Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 944hPa te je za 2Pa viši od normalnog i opada.

Danas u BiH se također očekuje pretežno sunčano vrijeme. Jače naoblačenje sa zapada dolazi u noći na utorak. Vjetar slab do umjerene jačine južnog smjera. Jaki udari juga su izgledni na području Krajine i zapada Bosne. Najviša dnevna temperatura zraka će uglavnom biti između 14 i 20 stepeni. U Sarajevu će najviša dnevna temperatura zraka iznositi oko 15 stepeni.

U utorak će u BiH biti pretežno oblačno s kišom. Padavine će većinom biti slabe. Na vrhovima planina moguć je snijeg. Vjetar u Bosni slab do umjerene jačine istočnog i sjeveroistočnog smjera, a u Hercegovini slabo do umjeren jugo. Jutarnja temperatura zraka većinom će biti između 2 i 8 stepeni, najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 7 i 13 stepeni celzija.

Za srijedu se u BiH prognozira sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Vjetar slab do umjerene jačine južnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom će biti između -2 i 3 stepena, na jugu zemlje do 6 stepeni. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 12 i 19 stepeni.

U četvrtak se u BiH očekuje sunčano vrijeme uz umjerenu oblačnost. Vjetar umjerene jačine, s jakim udarima, južnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom će biti između 4 i 10, u Krajini i do 14 stepeni. Najviša dnevna temperatura zraka između 15 i 22 stepena.

Kraj sedmice u BiH obilježit će sunčano vrijeme uz umjerenu oblačnost. Vjetar umjerene jačine južnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka bit će između 6 i 12, a najviša dnevna temperatura zraka između 15 i 22 stepena.

Iako postoje nagađanja da će sedmica pred nama biti jedna od najtoplijih i da će biti oboreni neki temperaturni rekordi, dežurni sinoptičar Federalnog hidrometeorološkog zavoda Damir Šantić kazao nam je da su to ipak samo nagađanja. On kaže da najprije treba izmjeriti temperaturne vrijednosti, zatim izvršiti poređenje s nekim prethodnim vrijednostima i tek onda utvrditi da li su oboreni neki rekordi ili ne.

“Sedmicu pred nama obilježit će poprilično visoke temperature, a razlog takvih vremenskih prilika je jugo. Primjerice, jutros je u Bihaću izmjereno 13 stepeni, a sigurno će se danas u svim dijelovima BiH živa u termometrima kretati između 15 i 20 stepeni. Sutra će već biti oblačno sa slabom kišom mjestimično pa neće biti visokih temperatura. Srijeda će biti slična ponedjeljku, bit će dosta ugodna i topla. Četvrtak će već biti dosta vjetrovit, a bit će jakog juga širom zemlje. Temperatura će u četvrtak tokom cijelog dana biti iznad 20 stepeni. Isto tako, i u petak bi trebalo biti toplo”, istakao je dežurni sinoptičar FHMZ-a Damir Šantić.

On dodaje kako treba voditi računa i o tome da će u različitim dijelovima BiH biti izmjerene različite temperaturne vrijednosti, posebno kada je riječ o jutarnjoj temperaturi. Kao primjer on navodi jutarnju temperaturu izmjerenu u ponedjeljak na Sokocu koja je iznosila -5 stepeni, dok je u Bihaću bilo 13 stepeni.

“Iako uskoro dolazi proljeće, moram istaći da još uvijek nije stiglo. Otprilike za deset dana doći će opet do pada temperature, a to će zavisiti od toga koliko će jake padavine biti. Čim imate padavine dva dana uzastopno dolazi do pada temperature. Ponavljam da je jugo glavni razlog visokih temperatura u BiH, tj. ove sedmice dolazi nam zrak iz Afrike i drugih toplijih krajeva”, dodao je on.

Klix.ba