Ove stvari nikako ne smiju da se peru u veš mašini

Ove stvari nikako ne smiju da se peru u veš mašini

Kada peremo veš, trebalo bi da vodimo računa koje materijale nikad ne bismo smjeli da peremo u veš mašini.

Izvršni direktor “Laundryheapa” Dejan Dimitrov je jednom prilikom otkrio da grudnjak ne bi trebalo da peremo u veš mašini, jer žica može da ošteti bubanj. Također, kopče na grudnjaku mogu da unište ostatak odjeće, a i postoji mogućnost da se zaglave, te je rastezanje grudnjaka tokom pranja neminovno.

Kravate

Druga stvar su kravate koje su napravljene od osjeljivih materijala, te ne mogu da se peru u mašini. Pranje na ruku ili hemijsko čišćenje, kad su kravate u pitanju uvijek su sigurna opcija.

Kupaći kostimi 

Kupaći kostimi mogu da se oštete naramenice, spužvaste korpe. Većina kupaćih kostima ima i određene dekorativne elemente, perlice, šljokice, te one mogu da spadnu tokom pranja.

Kožne patike i predmeti od kože

Hemijsko čišćenje je strogo preporučljivo za kožne predmete, jer pranjem u mašini možete u potpunosti da uništite materijal.

Vuna i kašmir

Prije pranja odjeće uvijek pogledajte etiketu na odjevnom predmetu, tada ćete sigurno znati da li mogu da se peru u mašini ili ne. Vuna i kašmir su materijali koji isključivo trpe hemijsko uklanjanje fleka sa njih. Obične veš mašine nemaju program koji bi adekvatno tretirao fleke na ovim materijalima, te tako mogu da ih i oštete.

Avaz

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE