Ovi trikovi u kućanstvu olakšat će vam život

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Sad je važno održavati higijenu, čistiti sve što možemo, jerkoronavirus, upozoravaju stručnjaci ne podnosi vodu, sapun i čistoću.

Čišćenje stana oduzima puno vremena, no, ako svakog dana odvojite pet do deset minuta za održavanje kuće čistom, u danima kada je čistite cijelu, imat ćete znatno manje posla, piše NBC News.

Evo što trebate učiniti kako bi vam kućni poslovi oduzimali manje vremena.

Odvojite prostoriju za skladište

Često se događa da se stvari bacaju po ladicama i ormarima, jer se tu ne vide, ali se tako samo pravi nepotreban haos. Ako možete, sve stvari koje vam nisu potrebne odložite u skladište namijenjeno njima, koje ćete organizirati kako vam odgovara. 

Ako se svi ukućani budu pridržavali toga da nepotrebne stvari poslije korištenja stavljaju na svoje mjesto, imat ćete znatno manje posla oko raspremanja.

Riješite se papira

Sigurno u kući imate puno nepotrebnih papira koje čuvate bez ikakvog razloga. Sve papire koji će vam možda ipak zatrebati možete skenirati i sačuvati u elektronskom obliku, pa ih isprintati kada vam budu potrebni. Tako ćete dobiti na prostoru, smanjiti nered, a na kompjuteru ćete i lakše pronaći papir koji vam treba.

Pakete otvarajte blizu kante za otpatke

Svaki paket koji vam stigne otvorite blizu kante za otpatke i odmah zgužvajte i bacite papir ili karton u koji je upakiran. Također, vrijeme je da se naučimo i na online kupovinu i pravilno preuzimanje paketa za vrijeme pandemije.

Držite košare za veš u kupatilu i u spavaćim sobama

Većina ljudi ima samo jednu košaru za veš, najčešće u kupaonici. Ako kupite još jednu košaru za spavaću sobu (ili više njih ako imate djecu), stvari koje se obično gomilaju na stolici ili na podu odmah ćete odlagati u košaru i bit će vam mnogo lakše skupiti ih kada dođu na red za pranje, a i soba će vam biti urednija.

Obrišite mikrofiber krpom tuš i ogledalo u kupatilu

Poslije svakog tuširanja, obrišite tuš i ogledalo mikrofiber krpom kako biste spriječili stvaranje mrlja od vlage i olakšali sebi posao prilikom detaljnog ribanja kupaonice.

Napunite sudoper toplom vodom

Dok pripremate ručak, napunite sudoper toplom vodom i u njega bacajte sve što zaprljate u procesu. Tako ćete puno lakše oprati suđe jer se ostaci hrane neće skoriti. Isto napravite i poslije svakog obroka s posuđem koje ste koristili.

Koristite foliju u kuhinji gdje god možete

Čišćenje kuhinje ne mora biti posao od nekoliko sati. Ako sve površine koje se često uprljaju i dosta teško peru prekrijete folijom, sve što trebate učiniti je baciti foliju kada se isprlja. Obložite kalup prilikom pečenja kolača ili dno pećnice kada pečete nešto masno i što vam može uprljati cijelu pećnicu.

Odvojite nekoliko minuta dnevno za jednu prostoriju

  • Higijenu doma treba maksimalno pojačati Foto: Ilustracija

Nekim prostorijama, kao što su kupaonica i kuhinja, potrebno je češće čišćenje nego drugim. Da biste sebi uštedjeli vrijeme na dan generalnog čišćenja kuće, svaki dan počistite manje područje sklono prljanju u nekoj od takvih prostorija. Što više očistite tokom sedmice, manje će vam ostati za dan namijenjen čišćenju.

Neka čišćenje bude zabavno

Veoma je važno da vam čišćenje bude što zanimljivije. Možete čistiti uz muziku ili pustiti seriju koja ne zahtijeva vašu punu pažnju, a koja vas veseli. Tako ćete imati osjećaj da ste u isto vrijeme uživali i radili, pa će vam čišćenje biti manji problem nego do sada.

Avaz