Portal 072info

Ovi znakovi vam ukazuju da se smjesta trebate kloniti društvenih mreža

U tehnološki opterećenom društvu u kojem se dnevno razmijeni 500 milijuna tweetova i gdje 1.28 milijardi ljudi koristi svakodnevno Facebook, kako znati je li vaša ljubav prema objavljivanju statusa otišla malo predaleko?!

Alex Soojung-Kim Pang, stručnjak iz područja tehnologije i autor knjige ‘The Distraction Addiction’ podijelio je nekoliko uobičajenih znakova koji će vas upozoriti da ste se malo previše zanijeli.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Pripremate veličanstvene deserte i uređujete dom samo kako biste mogli objaviti fotke na Instagramu

Jeste li salatu pripremali 10 minuta dulje samo kako bi bila savršeno fotogenična ili ste ‘skinuli’ neki napravi-sam projekt s Pinteresta, samo kako bi djelovali spretno? Ako ste odgovorili potvrdno na ova pitanje, možda ste spremni za prekid s društvenim mrežama.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Kad počnete raditi stvari koje bi vaš život trebale učiniti privlačnijim na Twitteru ili Instagramu, vrijeme je da se malo odmaknete od njih”, kaže Pang. Uz to dodaje: “Razmišljanje o tome gdje ćete ići ili što ćete raditi, s konstantnom primisli kako bi to moglo djelovati u sferi društvenih mreža, djelovat će na to da ne budete opušteni i ne ponašate se prirodno.”

Ne možete počistiti stan ili nalakirati nokte a da o tome ne pišete na Twitteru

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Svi mi imamo barem jednog prijatelja koji si ne može pomoći nego obavještava javnost o apsolutno svemu što radi. Nažalost, možda ste baš vi taj prijatelj.

“Osjećaj potrebe da morate obavijestiti sve o tome što upravo radite, znak je da društvene mreže preuzimaju vaš život. Dan ima samo 24 sata, i što više vremena provedete dijeleći s prijateljima konstantno što činite, manje vremena vam ostaje da shvatite zašto uživate u određenim aktivnostima i kako vam prolaze dani”, objašnjava Pang.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Znate previše informacija o svojim ‘prijateljima’

“Veliki znak upozorenja da nešto nije u redu jest kad počnete kompulzivno proučavati statuse svoji ‘prijatelja’ na društvenim mrežama”, ističe Pang. Zato, ako znate da je čovjek kojeg ste upoznali na nekom tulumu prošle godine, i niste ga vidjeli otada, kupio kući i malo ste proučavali njegovu ženu na Facebooku, razmislite o tome koliko vremena provodite online.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Ironija društvenih medija je da iako može biti sjajna stvar za povezivanje s prijateljima koje ne viđate često ili koji žive daleko, na kraju vrijeme možete provesti previše proučavajući sve i gubeći iz vida širu sliku”, napominje Pang.

Imate osjećaj kao da niste dovoljno uspješni/sretni/privlačni kao vaši online ‘prijatelji’

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Brzim pregledom statusa i fotografija na društvenim mrežama, možete steći dojam da se svi super provode, imaju hrpu prijatelja i igledaju bajno. To vrlo lako može biti okidač za ljubomoru i osjećaj nedostatnosti, bilo da ste toga svjesni ili ne.

U stvari, provođenje previše vremena na društvenim mrežama može izazvati negativne osjećaje prema svojem tijelu među ženama, povećati svakodnevnu dozu tjeskobe i čak uzrokovati pucanje prijateljstava i veza. “Kad praćenje života vaših ‘prijatelja’ stane na put vašem životu, znate da vam treba odmak”, kaže Pang.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Jeste li nervozni kad nemate pristup svojem pametnom telefonu?

Provjeravate li Facebook dok je na semaforu crveno svjetlo ili umjesto da pričate s prijateljima na kavi? Osvježavate li Instagram čim se probudite i na putu do kupaonice? “Što ste više na društvenim mrežama, imat ćete manje materijala za razgovor o zanimljivim stvarima i bitnim događajima u životima vaših prijatelja”, ističe Pang.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kako se odmaknuti?

Za početak, napravite raspored i odvojite određeno doba svaki dan kad ‘smijete’ na društvene mreže. Ako imate predviđeno vrijeme ta posao, doručak, vježbanje i spavanje, možete imati i za društvene mreže i to recimo sat vremena dnevno, u vrijeme koje vam najviše odgovara. Pri objavljivanju statusa, ograničite se na rasprave o životnim pričama, umjesto da objavljujete besmislene misli ili nevažne fotografije svojeg ručka ili psa (bez obzira koliko on sladak bio).

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Nakon nekog vremena, eksperimentirajte s tim da privremeno prekinete s društvenim mrežama. Bio to tjedan ili dva. Ako mislite da nećete uspjeti, jednostavno obrišite aplikacije na mobitelu. Ne brinite, uvijek ih možete vratiti kad povratite samokontrolu.

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME