Ovih pet poslova su najtraženiji u Hrvatskoj

posao
Podijelite vijest

Ove su jeseni najtraženija zanimanja u Hrvatskoj prodavač, konobar, skladištar i knjigovođa, te učitelj. I dok se situaciju za prva četiri navedena zanimanja može objasniti stanjem ponude i potražnje na tržištu rada, kod učitelja je stvar mnogo kompleksnija – od niske plate do uslova rada.

Prema mjesečnom indeksu online oglasa slobodnih radnih mjesta (Online vacancy Index, OVI) razvijenom na zagrebačkom Ekonomskom institutu u saradnji s portalom MojPosao.net, u Hrvatskoj i dalje raste potražnja za radnom snagom.

Sasvim u skladu s kretanjima na tržištu rada unazad godinu i po dana, OVI indeks ukazuje kako je i u septembru ove godine potražnja za radom bila snažnija nego 2021 ili predpandemijske 2019. godine, piše RSE.

ČITAJ JOŠ:  Šaran i som donose plate radnicima

Najtraženija zanimanja u septembru ove godine bila su prodavač, konobar, skladištar, knjigovođa i učitelj. O ove prve četiri kategorije koje spadaju u “realni sektor” Alen Mrvac s portala MojPosao.net, koji je najkorištenija online tražilica za posao u Hrvatskoj, kaže:

“To su iz godine u godinu ona zanimanja za koja se najčešće traže radnici. Definitivno – ugostiteljstvo, turizam i prodaja su one kategorije gdje imamo najviše oglasa, i tako već iz godine u godinu”, kaže.

Ponudu ovih zanimanja na tržištu rada određuje odljev radno sposobnog stanovništva od ulaska Hrvatske u Evropsku uniju i liberalizacije zapošljavanja radne snage iz Hrvatske u većini država članica, kao i plaće koje se u Hrvatskoj nude.

ČITAJ JOŠ:  Ukrali dijelove uređaja za magnetnu rezonansu

I dok se situaciju za prva četiri navedena zanimanja može objasniti stanjem ponude i potražnje na tržištu rada, velika potražnja za učiteljima, odnosno njihova nestašica rezultat je “hiljadu i jednog problema” koji opterećuju tu struku, kaže glavna tajnica Sindikata hrvatskih učitelja Ana Tuškan.

“Nedovoljno se cijeni njihov rad. Apsolutno vam se svako može miješati u posao. Recimo,niko se ne miješa u posao automehaničaru, doktoru ili zubaru, ali mnogi se osjećaju pozvanima miješati u rad učitelju. Ima nasilja, ima vrijeđanja, ima nejasnih uputa i podrške od strane nadležnog Ministarstva. Nameće im se suvišne administrativne obaveze, pa oni uz poučavanje imaju dodatnih milijardu i jedan posao koji zapravo ne bi trebao biti njihovo opterećenje”, opisuje Ana Tuškan položaj učitelja.

ČITAJ JOŠ:  Navijač Hrvatske iz Dohe postao hit: Moja žena vjerojatno rađa, ona neka rodi, ja ostajem dalje

Također, primjećuje se i rast oglasa za posao koji spominju mogućnost rada od kuće, s 1,7 posto u septembru 2021. godine na 2,5 posto u septembru ove godine. Sličan trend rasta vidljiv je i s oglasima za poslove usmjerene na penzionere, kojih je u septembru ove godine bilo 3 posto, a u septembru prošle godine 2,5 posto.