Portal 072info

Ovih sedam stvari o ljudskoj kosi vjerojatno niste znali

Kosa naraste tek od 0,2 do 0,4 milimetara na dan ili oko jedan centimetar mjesečno. No, čini se kako je ovom vijetnamcu rasla puno brže. Ili se on dugo nije šišao?!

Naime, Tran Van Hay je čovjek s najdužom kosom na svijetu. Iako nikada nije uvršten u Guinnessovu knjigu rekorda, smatra se čovjekom sa najdužom kosom. Nije se šišao 50 godina. Umro je u svojoj 79. godini života i tada mu je izmjerena kosa duga 6,8 metara i teška 10,5 kilograma.

No, osim toga, ljudska kosa krije još puno tajni za koje vjerojatno niste čuli.

 

Crvenokose imaju manje kose

Dok plavuše u prosjeku imaju oko 150.000 vlasi, prosječna crvenokosa ima ih samo 90.000. Žene sa smeđom ili crnom kosom u prosjeku imaju oko 110.000 ili 100.000 vlasi.

Kosa umire mlada

Jedna vlas može živjeti od dvije do pet godina. Zatim prestaje rasti i ostaje na glavi nekoliko mjeseci. Na kraju ispadne i stvara mjesto za novu vlas.

Plava kosa se prodaje

Anketa je otkrila da plave blagajnice u Engleskoj imaju 20 posto veću prodaju od njihovih kolegica drugih boja kose.

 

I muškarci boje svoju kosu!

Danas jedan od deset muškaraca također poseže za tretmanima za bojenje kose. Ali, samo 3% muškaraca stavlja pramenove na kosu.

Prvi proizvod za kosu bio je šampon

Ne, nije bio ni lak za kosu. 94% žena smatra šampon daleko najvažnijim proizvodom za njegu kose. Iako, 60 posto svih žena povremeno koristi lak za kosu, a 24 posto koristi ga svakodnevno.

Dobre fizure su skupe

Nijemci prosječno plaćaju 22 eura za frizuru. Frizeri u New Yorku zarađuju mnogo više. U nekim frizerskim salonima šišanje košta koliko i kratak put u Pariz zrakoplovom.

Vlasi slavnih skupo se prodaju…

Obožavatelj iz Hong Konga kupio je jednu vlas Johna Lennona. Platio je čak 3460 eura za tu jednu vlas.

Podijelite članak