Ovih šest gradova bi do kraja 21. stoljeća moglo biti potpuno poplavljeno

Screenshot 3 63
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

U Svjetskom ekonomskom forumu (WEF) su izdvojili šest gradova koji bi do kraja 21. stoljeća mogli biti potpuno poplavljeni.

Povećanje nivoa mora usljed klimatskih promjena je prijetnja gradovima širom svijeta.

Prema podacima Međuvladinog panela o klimatskim promjenama pri Ujedinjenim nacijama (INPCC), najugroženiji je Bangkok, koji godišnje tone po dva centimetra. Glavnom gradu Tajlanda prijete ekstremne poplave i oluje. Do polovine ovog stoljeća 30 posto površine Bangkoka bi moglo biti pod vodom, procjena je Svjetske banke.

New Orleans se nalazi ispod nivoa mora. Tokom uragana Katrina 2005. je u potpunosti uništen. Tada je poginulo skoro 2.000 ljudi.

Venecija tone i naginje prema istočnoj strani. Ovaj italijanski grad je napravljen na 120 otoka koji se nalaze neznatno iznad površine mora. Grad se nalazi na drvenim stubovima.

Iračka Basra ima mrežu kanala za vodu, a koji su sada ispunjeni smećem. Time se povećao rizik od poplava.

Indijska Kolkata, koja ima 14 miliona stanovnika, često je pogođena monsunskim kišama. Ima jedan od najstarijih odvodnih sistema u ovoj državi.

U američkom gradu Savannah se svake godine dešavaju poplave. U posljednjih 20 godina ga je pogodilo 28 uragana. U mnogim dijelovima grada postojeća odbrana od poplava nije dovoljna.