Portal 072info

“Ovisnost se može desiti svakome, neophodno je spriječiti mlade da počnu koristiti psihoaktivne supstance”

Screenshot 7 263
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Svake godine 26. juna, Ured UN-a za droge i kriminal (UNODC) koristi Međunarodni dan borbe protiv zloupotrebe droga i nezakonite trgovine drogama kako bi istaknuo opasnosti koje upotreba droga i njihova ilegalna trgovina donosi. Zloupotreba i ovisnost o psihoaktivnim supstancama nije problem pojedinca, nego i porodica i cjelokupne zajednice. Prema UNODC tema
ovogodišnjeg Međunarodnog dana borbe protiv droge glasi: „Boljim znanjem do bolje brige“.

Svi moramo raditi na prevenciji

Koliko god ulagali napore da spriječimo mlade da počnu eksperimentisati sa psihoaktivnim supstancama neke osobe neće uspjeti da odole iskušenju i ući će u začarani krug ovisnosti. Uloga svih aktera u zajednici je da zajednički radimo na prevenciji ovisnosti, jačanju zaštitnih faktora i promociji zdravih načina življenja.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Osobama koje su u problemu ovisnosti i članovima njihovih porodica neophodno je pružiti stručnu pomoć u oporavku od ovisnosti, te dugoročnu podršku kroz grupe samopomoći koje uz stručno osoblje mogu voditi i oporavljeni ovisnici koji svojim primjerom pokazuju da je oporavak moguć i daju nadu osobama koje su u problemu. Ovisnost je bolest koja se može desiti svakome.

Poslodavci imaju veliku ulogu u prihvatanju marginaliziranih osoba

Da bismo gradili živote i zajednicu bez droge neophodno je oporavljenim osobama pomoći da prepoznaju svoje kapacitete i potrebu za obrazovanjem, prekvalifikacijom i dokvalifikacijom da bi bili konkurentni na tržištu rada te zaposlenjem kako bi postali produktivni članovi društva i pronašli svoje mjesto u zdravoj životnoj sredini. Da bi se to ostvarilo, važno je da i društvo, a na
osobiti način poslodavci, na svim područjima pa tako i na području prihvatanja marginaliziranih skupina (osobe sa invalidetom, samohrani roditelji, osobe koje su odrasle bez adekvatne roditeljske skrbi, oporavljene osobe od ovisnosti, osobe koje su bile na izdržavanju kazni i sl., bez obzira na njihovu vjersku, nacionalnu ili bilo koju drugu opredijeljenost) počnu radnike gledati kroz kvalitetu njihovog rada a ne kroz prizmu njihove prošlosti.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

Oporavak je dugotrajan i složen proces. Da bismo doprinijeli izgradnji društva bez droga neophodna je saradnja vladinog i nevladinog sektora, programi podrške institucijama koje se bave ovom problematikom kako bi različiti modeli tretmana, prilagođeni potrebama ovisnih osoba, mogli dati svoj maksimalni potencijal kao i programi edukacije i senzibilizacije stanovništva za realizaciju ovogodišnjeg slogana „BOLJIM ZNANJEM DO BOLJE BRIGE“ i to ne samo kroz jedan dan nego kroz 365 dana u godini.

U BiH djeluje sedam organizacija koje se bave rehabilitacijom, prevencijom i oporavkom

Sedam organizacija i institucija iz cijele BiH koje rade u oblasti prevencije, rehabilitacije i oporavka, su i tokom pandemije koronavirusa radile na izgradnji zajedničke mreže kako bi se unaprijedila podrška koja je dostupna osobama i porodicama pogođenim problemom ovisnosti o drogama.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
26AD2F42 BF2A 4C5A 8220 19E3E77138F4

Mrežu čine: JU Terapijska zajednica – Kampus Kantona Sarajevo, Centar za odvikavanje od ovisnosti „Marjanovac“, JU Centar za rehabilitaciju ovisnika o psihoaktivnim supstancama „CROPS“, Zajednica „Cenacolo“, Udruženje za resocijalizaciju bivših ovisnika „Proslavi oporavak“, Udruženje „Centar savremenih inicijativa“ i Udruženje za edukaciju, psihosocijalnu pomoć i resocijalizaciju osoba u stanju socijalne potrebe „Početak“, saopćeno je iz Ureda UN-a za drogu i kriminal.

Oslobođenje


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
  • 10
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6