Ovo će biti ključne osobe za evropski put BiH u narednih pet godina

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Aktuelni saziv Evropske komisije ostaje na svojim radnim mjestima do kraja oktobra, a već su pozati potencijalni kandidati koji će u narednom petogodišnjem mandatu voditi politiku Evropske unije (EU).

Zemlje članice EU-a su nominirale svoje kandidate, kojima će za posao u sjedištu Evropske komisije u Briselu trebati podrška nove predsjednice Ursule von der Leyen i Evropskog parlamenta. Dvije najvažnije pozicije, barem s aspekta BiH i njenog evropskog puta, su evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju te visoki predstavnik za vanjske poslove i sigurnosnu politiku.

Trenutno te pozicije, podsjećanja radi, obnašaju Johannes Hahn i Federica Mogherini, a već su poznati njihovi nasljednici, odnosno kandidati za njihove nasljednike. Kada je pozicija komesara za susjedsku politiku i pregovore o proširenju u pitanju, portal Politico izdvaja dva imena.

Jedan je Janez Lenarčič, koji trenutno obnaša dužnost ambasadora Slovenije pri EU. Slovenija je zainteresirana za resore proširenja, regionalne politike, energije i trgovine, a Lenarčič je već potvrđen kao kandidat za komesarsku poziciju.

– Vlada je odlučila da za Evropsku komisiju predloži Janeza Lenarčiča koji je iskusan kandidat s vrhunskim referencama s područja međunarodnih i evropskih pitanja, a ispunjava i sve zahtijevane kriterije – objavila je Vlada Slovenije na Twitteru.

Drugo ime koje se spominje je László Trócsányi, koji je na izborima za Evropski parlament predvodio listu mađarskog Fidesza, desničarske stranke na čijem je čelu Viktor Orban. On je za Politico potvrdio da je zainteresiran za ovu poziciju.

On je prethodno obnašao dužnost ministra pravosuđa, a u tom je svojstvu u martu prošle godine boravio u BiH, kada se sastao sa čelnicima VSTV-a BiH. Trócsányi je tom prilikom izrazio zadovoljstvo što se upoznao sa “složenim pravosudnim sistemom BiH”.

Već ranije je Evropsko vijeće imenovalo ministra vanjskih poslova Španije Josepa Borrella za nasljednika Federice Mogherini na poziciji visokog predstavnika EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku. Borell bi dužnost trebao preuzeti krajem oktobra, ali je potrebno da njegovo imenovanje potvrdi i Evropski parlament, zajedno sa svim članovima Evropske komisije.

Borell je 72-godišnji socijalista, španski je ministar vanjskih poslova u Vladi premijera Pedra Sancheza. U španskoj politici je od kasnih 1970-ih, a bio je predsjednik Evropskog parlamenta od 2004. do 2007. godine.

GODISNJICA
MARKETING