Ovo će biti najtraženija zanimanja u FBiH u 2024. godini

Ovo će biti najtraženija zanimanja u FBiH u 2024. godini
Denis Zuberi - Anadolu Agency )

ac, vozač kamiona, kuhar, šivač, stolar, zidar, tesar, mašinski tehničar. Iskazana je i velika potražnja za pomoćnim radnicima u proizvodnji i radnicima za jednostavne poslove.

Za zanimanja sa fakultetskim obrazovanjem, najveća potražnja prema prognozama poslodavaca će biti iskazana za radnicima iz IT sektora (inžinjerima elektrotehnike, sistem inžinjerima, programerima – IT developerima i drugo), zatim ekonomistima, magistrima farmacije, te mašinskim i građevinskim inžinjerima.

Tokom septembra i oktobra organizovano je anketiranje reprezentativnog uzorka poslodavaca iz Federacije BiH koji imaju pet i više zaposlenih (bez poslodavaca iz javne uprave, zdravstva i obrazovanja). Prema veličini najviše je anketirano mikro (41 posto) poslodavaca, zatim malih (47 posto), srednjih (10 posto) i velikih firmi (dva posto), što je u skladu sa strukturom privrede.

Skoro 73 posto anketiranih poslodavaca procjenjuje/planira rast obima poslovanja (proizvodnje, prodaje i usluga) i rast finansijskog rezultata u 2024., što ukazuje na optimizam tj. očekivanje i nadanje većine poslodavca u poboljšanju poslovnog ambijenta.

Povećanje plaća radnicima u narednoj godini prognozira 75 posto anketiranih poslodavaca, uglavnom u iznosu do 10 posto.

Istraživanje je pokazalo da anketirani poslodavci nove zaposlenike najčešće traže putem ličnih kontakata, zatim korištenjem usluga javnih službi za zapošljavanje, te korištenjem društvenih mreža i vlastite baze podataka.

Cjelovit izvještaj o istraživanju tržišta rada u Federaciji BiH 2023/2024, koji će osim podataka iz ove ankete sadržavati i administrativne podatke sa tržišta rada, bit će objavljen do kraja godine, saopćeno je iz FZZZ-a.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica