Portal 072info

OVO IMA SAMO U BiH: Radnici podigli kredit i “spasili” firmu

Petoro odvažnih radnika “Ense BH” iz Srpca založili su svoju imovinu, podigli kredite, otkupili kompaniju od Slovenaca, i tako spasili firmu od stečaja, a 40 radnika od otkaza. Posluju odlično, a svi su direktori!

Kada je prije dvije godine slovenačka kompanija “Sava” Kranj odlučila da proda svoje preduzeće “Ensa BH” u Prijebljezima kod Srpca, prijetila je opasnost da se ne nađe kupac i da firma ode u stečaj, što bi značilo obustavu proizvodnje i gubitak 40 radnih mjesta.

Da se to ne bi desilo, na scenu je stupilo petoro odvažnih radnika ove firme Goran Mandić, Brankica Balaban, Sanja Jungić, Rade Gudalović i Ranko Sladojević, koji su stavili svoju porodičnu imovinu pod hipoteku, digli kredite kod komercijalnih banaka, kupili “Ensu” i prije 14 meseci nastavili proizvodnju peleta i briketa.

“Sa svih 40 radnika, koji rade u tri smjene, tokom prošle godine od oko 100 pilana na sjeverozapadu Republike Srpske kupili smo 140.000 kubnih metara otpadaka od drveta i proizveli 18.000 tona ekološkog goriva peleta i briketa ukupne vrijednosti 6,5 miliona maraka. Skoro svu proizvodnju plasirali smo na tržište Italije i Slovenije jer se radi o kvalitetnim proizvodima, što potvrđuje sertifikat EN plus A2, koji smo dobili u Briselu. Jedina smo firma ove vrste u Srpskoj koja to posjeduje”, rekla je direktorka Sanja Jungić.

U odnosu na mnoge posrnule i upropaštene srbačke firme nakon privatizacije, u kojima je posao izgubilo oko 2.000 radnika, organizacija i način rada u “Ensi” skoro da djeluje nestvarno!

SVI SU DIREKTORI

Sanja Jungić dodaje da je firma organizovana kao akcionarsko privredno društvo u kojem je uveden rotirajući princip tako da se svake godine za direktora postavlja jedan od petorice suvlasnika kako bi mu se pružila šansa da pokaže svoje menadžerske sposobnosti.

TV BN

Podijelite članak