Ovo je 10 najpopularnijih sportova na svijetu

Screenshot 4 1211

Neki sportovi, kao što su fudbal i košarka, igraju se u manje-više svim dijelovima svijeta, dok su drugi, kao, na primjer, kriket, popularni samo u određenim državama.

Cijeli svijet uživa u sportovima, ali nije svaki od njih jednako popularan na različitim kontinentima. Saznajte u narednim redovima kojih 10 sportova imaju najviše poklonika trenutno u svijetu.

10. Golf

Golf je izmišljen u Škotskoj u 15. vijeku. Danas se najviše igra u Sjevernoj Americi, Zapadnoj Evropi i Istočnoj Aziji.

9. Ragbi

Ragbi se prvi put igrao u Engleskoj, a danas je veoma popularan u zemljama koje su bile deo Britanske imperije, kao što su Novi Zeland i Australija.

8. Bejzbol

Amerikanci su uvijek rado igrali i pratili bejzbol, a ovaj sport je već decenijama voljen i u Istočnoj Aziji i u Latinskoj Americi. Bejzbol je nastao u Engleskoj, a njegova preteča je bio kriket.

7. Košarka

Košarku je krajem 19. vijeka izmislio Kanađanin koji je držao časove fizičkog u SAD. Sport je danas globalno popularan, a najbolja košarka se i dalje igra u zemlji njenog porekla.

6. Stoni tenis

Stoni tenis je izmišljen u Engleskoj početkom 20. vijeka. Kinezi i drugi takmičari iz Azije već decenijama dominiraju ovim sportom, ali se on igra i na ostalim kontinentima.

5. Odbojka

Odbojka je najpopularnija u Evropi. On se još dosta igra i u SAD i Brazilu, kako u dvorani, tako i na plaži sa manjim brojem igrača.

4. Tenis

Tenis je nastao u Engleskoj krajem 19. vijeka. Danas je to globalni sport u kome uživaju ljudi iz svih krajeva svijeta. Tenis je jedan od rijetkih sportova gdje takmičenja u ženskoj kategoriji privlače pažnju javnosti gotovo jednako kao takmičenja u muškoj kategoriji.

3. Hokej

Hokej na ledu se rado igra i gleda u skandinavskim zemljama, Rusiji, Kanadi i SAD, dok je hokej na travi veoma popularan u Australiji, Africi i Aziji.

2. Kriket

Kriket je potekao iz Velike Britanije, gde je i danas među popularnijim spotovima. On je takođe izuzetno voljen u bivšim britanskim kolonijama: Indiji, Pakistanu i Australiji.

1. Fudbal

Fudbal je globalni sport broj jedan. Kao i mnogi sportovi sa ove liste, i on je nastao u Engleskoj u 19. vijeku, mada je slična igra postojala u Kini još prije 2.000 godina. Fudbal se igra i gleda na svim kontinentima, ali najviše u Evropi, Africi, Srednjoj i Južnoj Americi.

Prethodni članakViše od pola slučajeva zaraze koronavirusom prenosi se putem osoba koje ne razvijaju simptome
Sljedeći članakDamir Varešlija u Dublinu dobio stipendiju za istraživanje ćelija raka dojke