Portal 072info

Ovo je 5 ključnih stvari zbog kojih ste umorni i pospani!

Neke stvari koje svakodnevno radite zapravo vas čine umornima, ispravite pogreške i osjećat ćete se bolje!

Postoje neke sitnice koje obavljate preko dana i koje vas umaraju. Zbog njih se osjećate iscrpljeno i imate potrebu za snom.

Dan započinjete doručkom, ali bez ugljikohidrata. E, to je pogreška. Mit je da će vam ugljikohidrati ubiti energiju. Vaše tijelo ih treba za proizvodnju goriva. Studija Centra za kontrolu i prevenciju bolesti pokazala je da su oni koji su na prehrani bez ugljikohidrata češće umorni i manje raspoloženi za vježbanje od onih koji ih jedu. Preporuka je da za doručak konzumirate prirodne, neprerađene ugljikohidrate – cjelovite žitarice, voće i povrće.

Ovo će vam se možda učiniti neobičnim razlogom, no nered, pokazala je studija Instituta za neuroznanost na Sveučilištu Princeton, utječe na energiju.

Kad je nered oko vas, mozak se osjeća preopterećenim i teško se može usredotočiti na nešto, a to vas može učiniti umornima. Najbolje rješenje: počistite manji prostor koji je u neredu i provjerite kako se razina energije podiže. Možda dobijete volje i za očistiti ostatak.

Voda obogaćena vitaminima također uzrokuje umor.

“Problem je što vitaminski obogaćena pića, posebno ona s vitaminom B i taurinom, još jednim energetskim pojačivačem, zapravo mogu imati obrnuti učinak i učiniti vas umornima”, kaže Julie Hammerstein, nutricionistica i direktorica The Source for Weight Loss. Tijelu treba duže da preradi vitamin B koji dolazi u izoliranom obliku, poput energetskog pića. Od tih pića možete postati nadraženi i umorni. Prije nego kupite takvu vodu, dobro provjerite čime je obogaćena.

Umoriti vas može i “zurenje” u računalo. Dugotrajno korištenje računala može dovesti do sindroma računalnog vida, tvrde s American Optometric Associationa. Simptomi mogu biti umor, zamagljen vid i glavobolje. Stručnjaci predlažu da nakon 20 minuta provedenih pred monitorom skrenete pogled na 20 sekundi i usredotočite se na objekt udaljen barem šest metara. To bi trebalo smanjiti naprezanje očiju. Računalo bi također trebalo biti u razini očiju.

Nakon vježbanja osjećat ćete se bolje, ali ako pretjerate, možete preopteretiti nadbubrežnu žlijezdu, zbog čega tijelo oslobađa previše kortizola. To dovodi do umora koji vas može držati danima.

dnevno.hr

Podijelite članak