Ovo je 5 razloga zbog kojih će muslimani postati brojniji od kršćana

Prvi put u historiji, muslimani će prema sadašnjim trendovima do 2070. preuzeti od kršćana status najbrojnije religijske grupe, sudeći prema izvještaju Istraživačkog centra Pew.

Razlozi za ovaj preokret brojni su i kompleksni, a International Business Times nabrojao je pet najvažnijih.

1. Muslimani su mlađi

Muslimani imaju najnižu srednju dob (medijan) od svih religijskih grupa – 27 godina. Za kršćane je srednja dob 30 godina.

2. Muslimani imaju višu stopu fertiliteta

Muslimani su u prosjeku mlađi upravo zato što muslimanske žene u prosjeku imaju više djece od kršćanskih. Za muslimanke je stopa fertiliteta 3.1, dok je za kršćane 2.7. Razlog za ovaj nesrazmjer bi mogla biti nedostupnost kontracepcije u muslimanskim zemljama, prenosi Index.

No taj faktor dovodi u pitanje činjenica da i u zemljama s miješanom kršćansko-muslimanskom populacijom muslimani imaju više djece od kršćana ili hindusa, kao u Indiji. Stoga se može zaključiti da je religijsko tumačenje planiranja porodica i rodne uloge žena također bitan faktor.

3. Opadanje stope dječje smrtnosti

Stope smrtnosti dojenčadi globalno su u padu posljednjih godina, ali posebno u muslimanskim zemljama. Napredak u zdravstvenoj skrbi povećao je očekivanu životnu dob i omogućio da više djece preživi nakon poroda.

4. Religijsko preobraćenje

Trendovi predviđaju da će u sljedećih nekoliko desetljeća kršćanstvo imati najveće gubitke od religijskog preobraćenja, dok će islam imati najveće dobitke. Očekuje se da će kršćanstvo do 2050. izgubiti 66 miliona vjernika, iako će većina postati nevjernici ili barem vjerski neopredijeljeni. Islam će pak dobiti 3 miliona vjernika preobraćenjem.

5. Migracijski uzorci

Dok stanovništvo Evrope generalno opada, Pew procjenjuje da će muslimanska populacija u Europi narasti s 5.9% 2010. na 10.2% 2050, dobrim dijelom zahvaljujući imigraciji. Iz istog razloga će porasti udio muslimana u Sjevernoj Americi. Udio kršćana će zahvaljujući migracijama jedino na Bliskom istoku i u Sjevernoj Africi.

avaz.ba