Portal 072info

Ovo je dan jedine nam i najljepše, Bosne i Hercegovine

1ZASTAVA-BIH-1

Zar ima ljepšeg dana, nego kada vaša država slavi svoj rođendan?! Bosna je prošla sve što se moglo proći, na njenoj zemlji rođeni su Bosanci i Hercegovci, svako na svoj način specifičan, ali svi na jednom mjestu. 

Rođendan naše nam Bosne i Hercegovine, Dan državnosti. je praznik koji se slavi i obilježava svakog 25. novembra. Prije 70 godina, na prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a koji se održao u Mrkonjić Gradu udareni su moderni temelji državnosti Bosne i Hercegovine i to kao ravnopravne republike u sklopu jugoslavenske federacije, sa svim historijskim granicama koje su datirale i to iz vremena srednjovjekovne Bosne. 

Dakle, prvo zasjedanje ZAVNOBiH – a započelo je u Mrkonjić – Gradu i to kao što smo gore naveli 25. novembra 1943. godine s početkom od 19:00 sati, a zaključilo se iste te noći, 26. novembra u 04:00 sata ujutro. 

Na ovoj osnivačkojskupštini prisustvovalo je 247 delegata iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, a njih 173 je imalo pravo glasa. Na zasjedanju je konstituisan ZAVNOBiH kao predstavništvo Narodnooslobodilačkog pokreta, NOP – a Bosne i Hercegovine, a u stvarnosti je djelovao kao najviši organ vlasti. 

Zaključeno je da narode BiH i one u inostranstvu može zastupati i predstavljati samo ZAVNOBiH i AVNOJ. Zaključeno je svim narodima da Bosna i Hercegovina nije ni srpska ni hrvatska ni muslimanska, nego i srpska i hrvatska i muslimanska zajednica, a u njoj će ravnopravnost biti isto raspoređena. 

Na zasjedanju ZAVNOBiH – a odabrana je i delegacija od 58 članova koju su tada predstavljali Bosnu i Hercegovinu na Drugom zasjedanju AVNOJ – a, koji se održao 29. novembra 1943. godine 

„Bosna da prostiš jedna zemlja imade .. I posna i bosa da prostiš .. I hladna i gladna .. I k tomu još.. Da prostiš .. Prkosna, Od Sna .. „, reče Mehmedalija Mak Dizdar.

 

BOSNO I HERCEGOVINO, SRETAN TI ROĐENDAN !

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box