Ovo je deset zemalja u kojima je vakcinisano više od 50 posto stanovništva

Screenshot 1 138

U deset država svijeta je više od 50 posto od ukupnog stanovništva tih zemalja vakcinisano najmanje jednom dozom vakcine protiv koronavirusa, te su zbog toga blizu kolektivnog imuniteta.

Najveći broj vakcinisao se u Butanu gdje je od 763.000 stanovnika, vakcinisano njih 63 posto.

Na drugom mjestu po broju vakcinisanih je Malta gdje je više od pola miliona stanovnika, vakcinisano njih 62 posto. Zbog toga je vlast ove sedmice proglasila da se u ovoj državi uspio razviti kolektivni imunitet.

U Izraelu koji ima više od devet miliona stanovnika je imunizirano 60 posto građana. Upravo se ova država najčešće ističe kao primjer da je vakcinacija najučinkovitiji odgovor na pandemiju.

Na Maldivima je od 530.000 stanovnika vakcinisano njih 58 posto, u Velikoj Britaniji je od 66,65 miliona stanovnika vakcinisano njih 58 posto, u Mongoliji je od 3,25 miliona stanovnika vakcinisano njih 57 posto, u Bahreinu je od 1,6 miliona stanovnika vakcinisano njih 55 posto, u Kanadi je od 37,59 miliona stanovnika vakcinisano njih 55 posto, u Čileu je od 18,95 miliona stanovnika vakcinisano njih 54 posto i u Mađarskoj je od 9,7 miliona stanovnika vakcinisano njih 52 posto, piše magazin Times.

Sve bliže kolektivnom imunitetu su i Sjedinjene Američke Države u kojima je najmanje jednom dozom imunizirano 50,3 posto građana.

Kako primjećuje časopis Forbes, to je mnogo više u odnosu na druge razvijene države među kojima su Njemačka gdje je vakcinisano 43 posto stanovništva, Francuska gdje je vakcinisano 36 posto stanovništva, Australija gdje je vakcinisnao 14 posto stanovništva, Južna Koreja gdje je vakcinisano 9,1 posto stanovništva i Japan gdje je vakcinisano 6,4 posto stanovništva.

Pretpostavlja se da je će kolektivni imunitet na koronavirus postojati onda kada je imuno minimalno 60 posto stanovništva jedne zemlje, dok neki smatraju da je čak 90 posto stanovništva mora biti imuno.