Ovo je izjava koju su potpisali lideri zemalja regiona: Svi želimo u EU

Screenshot Capture 2021 05 17 16 55 32 1

Danas su tokom sastanka na Brdu, u okviru procesa Brdo-Brijuni, lideri Zapadnog Balkana potpisali zajedničku deklaraciju u kojoj se poziva na potrebu proširenja Evropske unije zemljama Zapadnog Balkana.

Današnjem sastanku prisustvovali su pored članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, predsjednik Hrvatske Zoran Milanović, predsjednik Albanije Ilir Meta, predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednica Kosova Vjosa Osmani.

U zajedničkoj deklaraciji koju su potpisali lideri nabrojanih zemalja potvrđuje se privrženost procesu Brdo-Brijuni.

“Od svog početka, Brdo-Brijunski proces značajno je doprinio jačanju dobrosusjedskih odnosa i jačanju regionalne saradnje. Nadalje, to je postalo platforma za iskrene i otvorene razgovore između lidera”, ističe se u deklaraciji.

Lideri su naglasili da je proces Brdo-Brijuni povećao svijest država članica i institucija Evropske unije o značaju bržeg proširenja na Zapadni Balkan.

“Pozdravljamo usvajanje Ekonomskog i investicijskog plana EU za Zapadni Balkan u oktobru 2020. godine, i činjenicu da ga prate značajna finansijska sredstva”, piše u deklaraciji.

Osim toga, potpisnici su naglasili da se zalažu se za zajedničku stratešku viziju Evrope, cjelovite, slobodne i stabilne, te da ona neće biti u potpunosti ujedinjena bez zemalja Zapadnog Balkana.

“Sa članstvom u Evropskoj uniji, granice između članica postaju manje značajne, što omogućava više prostora za koegzistenciju i pluralnost nacionalnih identiteta”, ističe se u deklaraciji.

Naglašavaju da je proširenje EU na zemlje Zapadnog Balkana u njenom političkom, sigurnosnom i ekonomskom interesu te da je to geopolitička nužnost i najvažnija politički preduslov za stabilnu, prosperitetnu i održivu budućnost Evrope.

“S ponudom članstva u EU, ona ima na raspolaganju najmoćnije transformacijsko političko sredstvo. Svaki je partner svjestan da mora usvojiti i provesti neophodne reforme, uključujući oblast vladavine prava, demokratizacije i ekonomije, te se zalaže da to uradi brže i efikasnije”.

Potpisnici deklaracije su istakli važnost liberalizacije viznog režima za Prištinu te što hitnije otvaranje razgovora o članstvu s Albanijom i Sjevernom Makedonijom, bez daljnjeg odgađanja.