Portal 072info

Ovo je jedna od najsmrdljivih plaža na Jadranu, turisti spremni na masovan bijeg?

Kanalizacija u Dućama nije niti prva, a niti zadnja koja je postavljena ispod asfalta, niti je prva i zadnja koja se nalazi tik uz plažu. A nije ni prva ni zadnja koja smrdi

Ali, kanalizacija u Dućama zasigurno je jedina na svijetu koja je napravljena da domicilnom stanovništvu odmogne, a ne pomogne, piše Slobodna Dalmacija.

Mještani se boje da gosti ne pobjegnu

Turistima, pogotovo onima koji godinama dolaze u Duće i poznaju taj kraj po čistom i plitkom moru, nije jasno što se događa, a domaći od neugode izmišljaju sve moguće razloge kako bi prikrili stvarni izvor smrada. Strah ih je da gosti ne pobjegnu, ako saznaju da kanalizacija pušta na sve strane, ostat će bez jedinog izvora prihoda. U Dućama, naime, ne uspijeva ništa osim turizma.

“Čim sam preuzeo funkciju predsjednika Mjesnog odbora, sazvao sam sastanak mještana s općinarima i predstavnicima omiškoga ‘Vodovoda’, jer naprosto nije bilo logike da se, kad je sezona praktično već bila počela, manji dio kuća, i to bez testiranja, spoji na kanalizacijsku mrežu. Sustav je pokrenut a da nije opterećen niti s deset posto, to znači, laički rečeno, da u cijevima nema dovoljno vode, pa je i smrad jači i izlazi van. U ‘Vodovodu su rekli da neće biti problema, a ja im nisam mogao proturječiti, jer su ipak oni, je li, stručnjaci”, kazao je Antonio Borić, novoizabrani predsjednik dućkog Mjesnog odbora.

Ugradnja ugljenih filtera

“Svjesni smo problema s kanalizacijom u Dućama, te mogu obećati da ćemo u sva tri ozračnika (horizontalne cijevi koje neodoljivo podsjećaju na dimnjake i koje se doslovno nalaze na plaži, op. a.) odmah ugraditi ugljene filtere. Taj posao trebao je odraditi izvođač radova, ali, eto, nije”, kazao je Neven Lelas direktor omiškog Vodovoda.

net.hr

 

Podijelite članak