Portal 072info

Ovo je jedna od najsmrtonosnijih cesta u BiH

U jeku turističke sezone pojačan je promet vozila na bh. putevima. Našom zemljom, u tranzitu ka Jadranu, prolaze turisti iz cijele Evrope. Umjesto lijepih krajolika, ostanu pod utiskom vožnje uskim, lošim cestama, na kojima se, i zbog nesavjesnih vozača, gine gotovo svakodnevno.

Pojačan promet na užarenim putevima kroz Hercegovinu je uobičajena slika u avgustu. Građani, ali i turisti, putuju ka moru, ili se vraćaju.

No, prizori preticanja lede krv u žilama, a oni su gotovo svakodnevni.

Magistralni put M-17 vodi prema jugu zemlje, ali i prema moru. Prema zvaničnim statistikama, to je jedan od najsmrtonosnijih i najopasnijih puteva u BiH. Znaju to dobro domaći stanovnici, a o tome su posljednjih dana pisali i strani mediji.

Tako je bečki list Standard objavio tekst u kome upozorava na loše puteve u BiH.

Ako odlučite da putujete u Bosnu i Hercegovinu morate se naoružati strpljenjem za satima dugu vožnju uskim i opasnim kolovozima punim rupa, kroz stare, mračne tunele u kojima kaplje voda“, stoji u tekstu.

No, nisu problem samo tuneli. Uski putevi, oštre krivine, kritične ili crne tačke, ograničenje brzine do maksimalnih 30 km/h, lična su karta bh. puteva. I jedan od uzroka brojih nesreća sa smrtnim ishodom.

Svaki dan na našim putevima većinom mladi životi plaćaju danak naših sporih odluka ili nekih drugih interesa”, naveo je Adis Imamović, sudski vještak saobraćajne struke.

A taj danak uglavnom se plaća zbog nedostatka novca, kažu ljudi iz struke.

‘Da je to najvjerovatnije finansijske prirode. Neću da kažem političke, jer tu politike ne bi trebalo biti. Nego da nedostaju sredstva da bi se te dionice dovele u stanje kako ne bi više bile kritična mjesta na kojima se događaju saobraćajne nezgode”, dodao je Imamović.

I kao što je bečki ”Standard” naveo, svaki kilometar autoputa, spas je za putnike – kako strane, tako i domaće. No, njihova izgradnja ide sporo. I zbog nedostatka novca i zbog politike, čini se, kao da dolazi sporim bh. putevima.

N1

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box