Ovo je najveći problem čovječanstva danas i vrijedan je…

Ovo je najveći problem čovječanstva danas i vrijedan je…

Bakterije otporne na antibiotike predstavljaju najveću prijetnju po javno zdravlje našeg doba zato što idemo ka trenutku kada će i najbezazlenije bakterije moći da se odupru svakom lijeku, prenosi ”Endgadget”.

Baš zbog toga je ovaj problem izabran kao cilj za ovogodišnju „Longitude“ nagradu.

Poput originalne nagrade koja je 1765. godine dodijeljena drvosječi koji je napravio prvi hronometar, nagrada od 17 miliona dolara (10 miliona funti) biće ponuđena svakome ko vjeruje da može da pronađe rješenje za ovaj problem.

Sudeći po menadžerima nagrade, izazov će biti fokusiran na sposobnost da se napravi jeftin, precizan i brz dijagnostički sistem za bakterijske infekcije.

Na taj način, medicinski stručnjaci širom svijeta biće u mogućnost da koriste specifične antibiotike i to samo u slučajevima kada će oni zapravo biti od koristi umjesto da samo ispaljuju lijekove u naše tijelo.

Izazov će biti otvoren naredih 5 godina, sa specifičnim kriterijumom za uspješan test koji će biti osmišljen tokom ljeta.

Učesnici će potom slati svoje ideje, a prvi pregled pristiglih radova zakazan je za jesen 2015. Riješite jedan od ovih problema i osvojite 10 miliona funti

B92

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE