Ovo je pet najpotcjenjenijih gradova na Balkanu, među njima je i jedan u BiH

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Ugledni časopis Forbes objavio je listu pet najpotcjenjenijih balkanskih gradova.

Doboj – Bosna i Hercegovina

– Povijesni grad Doboj dom je jedne posebno fascinantne stoljetne atrakcije. Poznata kao Dobojska tvrđava, ova ogromna kamena građevina prvi put je izgrađena u 13. stoljeću za vrijeme vladavine Bosanskog kraljevstva, iako su sukobi tokom godina doveli do njenog uništenja i eventualne rekonstrukcije gotovo 20 puta – navodi se u tekstu i dodaje:

– Nakon dana provedenog u istraživanju tvrđave i isprobavanju bosanske kuhinje u Starom gradu, obližnje Goransko jezero posebno je šarmantno odredište na otvorenom, a posjetiteljima pruža priliku za kupanje i potragu za autohtonim balkanskim divljim životinjama.

Ohrid – Sjeverna Makedonija

ČITAJ JOŠ:  WHO izdala upozorenje za Balkan: Zabrinuti smo, od danas moguće nove mjere

Ako razmišljate posjetiti Sjevernu Makedoniju, Ohrid je nezaobilazna i prema Forbesu potcijenjena destinacija.

– Smješten u jugozapadnom dijelu Sjeverne Makedonije, Ohrid je jedno od rijetkih odredišta na svijetu koje služi i kao kulturna i prirodna UNESCO-va svjetska baština, zahvaljujući stoljećima starih crkava u vizantiskom stilu i prostranom Ohridskom jezeru s raznolikim nizom autohtonih balkanskih riba i biljaka koje se nalaze u njegovim vodama.

Dok je kulturna baština Ohrida svakako fascinantna, oni koji traže miran bijeg u prirodu trebali bi svakako provesti vrijeme istražujući obližnji Nacionalni park Galičica, prekrasan rezervat koji je prepun autohtonih balkanskih ptica – poručili su.

Niš – Srbija

– U južnim krajevima Srbije, grad Niš je dao izričito veliki broj rimskih careva, a legendarni Konstantin Veliki bio je jedan od mnogih vladara koji potječu iz tog grada – piše Forbes i nastavlja:

ČITAJ JOŠ:  Naučnici pronašli način kako da unište virus prehlade?

– Sadrži bogat niz historijskih građevina i znamenitosti koje treba otkriti, od veličanstvene Niške tvrđave iz 18. stoljeća do Ćele-kule, jezive građevine ukrašene lobanjama srpskih pobunjenika koji su izgubili živote u neuspjelom ustanku protiv Osmanskog carstva.

Uz bogatstvo histrojskih atrakcija, Niš je također dom rastuće gastronomske scene, s mnoštvom vrhunskih restorana koji rade u središtu grada – zaključuju.

Varna – Bugarska

Na popisu se našao i grad u Bugarskoj Varna.

– Smješten na zapadnom rubu Crnog mora, ovaj historijski grad trenutno služi kao jedno od najistaknutijih bugarskih obalnih odmarališta, nudeći široku lepezu otmjenih hotela. Duga gradska plaža s bijelim pijeskom odlično je mjesto za kupanje i sunčanje, dok se u obližnjem Arheološkom muzeju Varna nalaze rimske kupke, antički nakit i jedan od najstarijih poznatih primjeraka blaga na svijetu – piše Forbes.

ČITAJ JOŠ:  Naizgled jednostavna matematička jednačina podijelila korisnike interneta

Berat – Albanija

Albanski grad Berat je prema Forbesu također podcijenjena destinacija.

– Berat, slikoviti grad smješten na obalama rijeke Osum. Stoljeća vladavine širokog spektra različitih kultura prožela su Berat raznolikom zbirkom arhitektonskih stilova. Iako su džamije i crkve prisutne diljem grada, jedna od njegovih glavnih atrakcija je dvorac Berat, masivna kamena građevina u kojoj se nalazi više zgrada iz 13. stoljeća unutar njegovih zidina – piše Forbes.

072INFO TV