Screenshot 4 28
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Lifestyle / Zabava
NER FIT

Neka hrana u konzervi može biti jako hranjiva, a uz to je takve namirnice i lako koristiti za pripremu jela. Nutricionistica Leslie Bobo navodi da se većina konzervirane hrane konzervira odmah nakon berbe pa zbog toga ne gubi puno hranjivih sastojaka u procesu konzerviranja.

FIXGEHALT

Uz to, konzervirana hrana je često jeftinija nego svježa, a ima i duži rok trajanja pa možete napuniti police u kuhinji i ostavi bez straha da će se ove namirnice brzo pokvariti. Prema nutricionistima, ovo je pet najzdravijih konzerviranih namirnica.

Grah

Konzervirani crni grah ima više od grama proteina u pola šolje, a uz to je i izvrstan izvor proteina jer sadrži 7,5 grama proteina po obroku. Osim toga, konzervirani grah možete koristiti za razne namirnice, a za pripremu jela dovoljno ga je samo isprati prije korištenja, prenosi N1.

LIDER

Breskve

Breskve iz konzerve izvrsne su kao dodatak jogurtima ili voćnim salatama, a mogu se koristiti i kao zamjena za šećerne sirupe na palačinkama ili sladoledu. Poželjno je uzimati konzervirane brskve ili neko drugo voće u konzervi, poput ananasa ili narandži, koje su upakovane u vlastiti sok kako biste smanjili unos dodanog šećera.

Paradajz

Paradajz se uglavnom odmah nakon branja pasira i konzervira, pa je odličan za supe ili umake od tjestenine. Konzervirani paradajz sadrži razne hranjive tvari koje se nalaze u svježem paradajzu, poput vitamina C i likopena. Odaberite limenku na kojoj piše “bez dodane soli” kako biste izbjegli dodatni unos natrija.

Bundeva

Bundevu u konzervi možete držati u špajzu jako dugo, a od nje možete raditi razna jela. Pire od bundeve bogat je vitaminima A i C i vlaknima, a i odlična je zamjena za maslac tokom pečenja.

Losos

Svježi losos, iako je ukusan, najčešće je skup i brzo se kvari. Ne samo da losos iz konzerve traje duže, već ćete i iskoristiti iste nutritivne prednosti -poput vitamina D i B-12-kao i sa svježim, piše Real Simple.