Portal 072info

Ovo je pet sigurnih znakova da vam tijelo puca od stresa

Povremeni ludi dani na poslu ili u privatnom životu nomalna su pojava s kojom se nosimo baš svi. No kada se stresno razdoblje razvlači od ponedjeljka do petka, i tako svaki tjedan, riječ je o ne tako bezazlenoj pojavi koja itekako utječe na vaše tijelo, ali i na vaše zdravlje

1. Vikend glavobolje

Tijekom neradnih dana tijelo i um ulaze u jedno potpuno drugačije razdoblje. Nagli pad stresa može se odraziti na naše raspoloženje, ali i pokazati u obliko fizičkih simptoma.
Jedan od najčešćih je glavobolja. Jaki bolovi u predjelu čeonog režnja ili potiljka te migrene prvi su pokazatelji nagomilavanja stresa.

2. Vrlo jaki menstrualni bolovi 

Žene koje u konstantno pod stresom dvostruko su sklonije vrlo bolnim menstruacijama od onih koje nisu svakodnevno napete. Razlog je taj što stres utječe na razinu hormona u organizmu.

Kada se ona poremeti, to osjećamo u obliku grčeva i bolova u križima i to svaku ili svaku drugu mjesečnicu.

3. Loš san i neobični snovi

Snovi su znak dubokog i zdravog sna zbog čega se ujutro budimo bolje raspoloženi i odmorniji. No, kada je tijelo pod stresom san postaje plitak i isprekidan. Loš san sa sobom povlači i teške misli i brige zbog čega snovi mogu postati kratki i neobični. Osjetite li ovakve ili slične simptome potrudite se spavati barem 7 do 8 sati dnevno te izbjegavajte kofein i alkohol prije spavanja.

4. Pojačana želja za slatkim

Kada se žarko zaželite čokolade, a pojeliste je par sati prije, krivicu ne morate odmah baciti na PMS, već na stresan način života.

Istraživanje je otkrilo kako organizam koji je pod stresom potiče žudnju za slatkim više od menopauze i razdoblja prije mjesečnice. Razlog je taj što čokolada potiče lučenje serotonina – hormona ugode i zadovoljstva.

5. Bolovi u trbuhu

Tupi i neobjašnjivi bolovi u trbuhu ili pak želučane tegobe najčešći su simptomi snažnog i kroničnog stresa. Istraživane provedeno na uzorku od 2.000 ispitanika potvrdilo je kako su osobe koje su prolazile kroz najstresnija razdoblja života sjećale brojne tegobe vezane uz trbuhobolju, probavne smetnje i želučane tegobe.

 

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box