Ovo je pet velikih ekoloških trendova sa kojima se svijet suočava, a za koje morate znati

Screenshot 4 856

Profesor na Univerzitetu Oxford Ian Goldin i kanadski politolog Robert Muggah su u svojoj knjizi “Terra Incognita” ukazali na pet velikih trendova sa kojima se suočava svijet, a kojih ljudi trebaju biti svijesni. Prvi trend je činjenica da svake godine raste temperatura na planeti Zemlji. Posljednjih pet godina je najtoplije do sada, objavili su iz Svjetskog ekonomskog foruma (WEF). U toku ove godine desili su se veliki požari i to na području od Arktika do Californije. Ove godine je tokom “lockdowna” zbog pandemije koronavirusa emisija ugljen dioksida smanjena za pet posto, ali potrebno je da to bude 7,6 posto svake godine da bi se globalno zagrijavanje ograničilo do 1,5 stepeni Celzija.

Drugi trend je porast razine mora, pa se tako očekuje da će razina do 2100. godine porasti za jedan metar. U području udaljenom 100 kilometara od obale trenutno živi 40 posto svjetske populacije ili 2,4 milijarde ljudi. Porast razine mora za jedan centimetar bi mogao uzrokovati raseljavanje jedan milion ljudi. Među gradovima koji bi mogli biti potopljeni su New York, Miami, London, Šangaj, Tokyo i Džakarta.

Treći trend je veće učešće građana u procesima odlučivanja. Osim što je pandemija doprinijela širenju dezinformacija probudila je i svijest kod ljudi. Školski štrajk za zaštitu okoliša koji je pokrenula aktivistkinja Greta Thunberg se smatra jednom od najvećih ekoloških kampanja, a širom svijeta su održani veliki antirasistički protesti.

Četvrti trend je zelena energija. Autori su podsjetili da ovisnost o fosilnim gorivima vodi ka klimatskoj krizi. Time se stvara pritisak da se više koriste obnovljivi izvori energije. Veliki broj zemalja upravo nastoji koristiti obnovljive izvore energije, ali to čini vrlo sporo.

Peti trend je da upravo priroda bude na prvom mjestu. Globalni ekonomski razvoj zasnovan na zaštiti prirodi bit će ključan za postpandemijsko vrijeme. Evropska unija je već odlučila izdvojiti velike svote novca za postizanje klimatske neutralnosti. Naučnici su ukazali da je smanjivanje sječe šume jedan od ključnih načina za prevenciju budućih pandemija. Prioriteti su i to da se prilikom putovanja što manje emituju štetni gasovi, razvoj održivih gradova i ishrana zasnovana na namirnicama biljnog porijekla.

Klix