Ovo je prva država koja će kažnjavati isticanje simbola “Z” 

3BCBD821 CF18 4929 8A4B 5407630DC857

Pojedinci koji prikazuju slovo “Z” u Njemačkoj kako bi simbolizirali podršku ruskom ratu u Ukrajini mogli bi biti metom krivičnog progona, saopćio je portparol njemačkog ministarstva unutrašnjih poslova u ponedjeljak.

Ministar unutrašnjih poslova Berlina ranije je saopćio da će se vlasti baviti slučajevima objave simbola Z u znak podrške ruskoj agresiji u Ukrajini, nakon objava saveznih država Bavarska i Donja Saksonija da će također kažnjavati takve činove.

“Slovo Z, kao takvo, naravno da nije zabranjeno, ali bi se moglo koristiti u pojedinačnim slučajevima koji predstavljaju podršku agresivnom ratu”, izjavio je portparol ministarstva unutrašnjih poslova.

Slovo Z se koristi kao oznaka na ruskim vojnim vozilima koja učestvuju u sukobu i prihvaćeno je kao simbol podrške ratu na mitinzima podrške Kremlju.

“Ruski agresivni rat protiv Ukraine je krivični čin, i ko god javno odobrava taj rat također je podložan krivičnom progonu”, izjavio je portpatrol njemačkog ministarstva unutrašnjih poslova na redovnoj konferenciji za novinare.

“Savezne službe sigurbosti imaju na umu to, i mi podzdravljamo objavu nekoliko saveznih država da će istražiti pojedinačne slučajevekako bi utvrdile može li to biti krivični čin i da djeluju u skladu s tim”, kazao je on, prenosi Reuters.

Podsjećamo, i u Bosni i Hercegovini nedavno je primijećen iscrtan simbol “Z” na automobilu u Mostaru ali i Istočnom Sarajevu. 

Na jednom automobilu u Mostaru sprejem su oslikana tri slova Z na vjetrobranskom staklu automobila registracijskih tablica BiH te jedno na poklopcu motora istog vozila.

Isti su znak oslikali i na samom asfaltu parkirališta. Mostarska policija nije otkrila detalje slučaja.

Zbog autorskih prava, fotografije oslikanog automobila i slova Z – možete vidjeti na linku OVDJE.

Nažalost, u Bosni i Hercegovini održano je nekoliko skupova podrške Vladimiru Putinu i Rusiji.

Potez Berlina trebao bi biti poruka vlastima u BiH kako treba postupiti u ovom slučaju.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE