Portal 072info

Ovo je rješenje za BiH: Primjer tri zemlje EU koje drastično povećavaju plate!

Nove članice EU posljednjih godina suočavaju se sa veliki problemom – nedostatkom radnika!

Prosječna neto plaća u Rumuniji početkom ove godine popela se na oko 620 eura, što je oko 50 odsto više nego prije dvije godine. Samo prošle godine plate medicinskog osoblja, nastavnika i profesora skočile su oko 30 odsto, prema Romania Insideru, prenosi Oslobodjenje.ba.

Budući da se osjetio i manjak građevinskih radnika, njihove su plate početkom ove godine skočile za 40 odsto, zahvaljujući osjetnom povećanju minimalne plate.

Plate zaposlenih u rumunskom javnom zdravstvu povećale su se za dodatnih 70 odsto. Medicinska sestra zarađuje najmanje 556 eura, a ona s višom stručnom spremom najmanje 645 eura, ne računajući obilne bonuse.

Ljekari opšte prakse primaju najmanje 1.960 eura. Zbog prekovremenih sati i rada u hitnoj službi doktori mogu mjesečno zaraditi i dvostruko više, tvrdi Romania Insider. Najbolje plaćeni doktori primaju više od 4.000 eura mjesečno.

Sličan razvoj događaja zahvatio je ostale srednjoevropske zemlje. Bruto plate u Mađarskoj prethodne dvije godine rasle po 12 odsto. Početkom ove godine nastavljaju napredovati tempom od 10 odsto, prema državnoj statistici.

Tome treba dodati da je svaka žena mlađa od 40 godina, s najmanje tri godine radnog staža, dobila pravo na državni kredit od 32.000 eura za podizanje djece, koji neće vraćati ako njena porodica bude imala prinove. U Češkoj bruto plaće već dvije godine rastu po stopi od oko 8 odsto, a u Poljskoj od 7 odsto.

OSLOBOĐENJE

Podijelite članak
  • 11
    Shares