Ovo je sadržaj 17 odluka koje je Džo Bajden potpisao

1 552

Džo Bajden (Joe Biden) kao novi predsjednik SAD u Ovalnom uredu potpisao je 17 odluka.

Prve tri odnose se na pandemiju koronavirusa. 

Naime, Bajden pokreće izazov “100 dana nošenja maske“ tražeći od Amerikanaca da nose maske 100 dana. Zahtijeva maske i fizičko distanciranje u saveznim zgradama i prostorima te poziva države i lokalne vlasti da učine isto. Potom, Bajden zaustavlja povlačenje Sjedinjenih Država iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), a doktor Antoni Fauči (Anthony Fauci) postaje šef delegacije pri WHO.

Odgoda plaćanja studentskih kredita

Odluke koje je Bajden potpisao
Odluke koje je Bajden potpisao

Također, stvara poziciju koordinatora odgovora na pandemiju Covid-19, koji će podnositi izvještaj direktno Bajdenu te usmjeravati i upravljati naporima za proizvodnju i distribuciju vakcine i medicinske opreme.

Četvrta i peta odluka odnose se na ekonomiju. Novi predsjednik SAD produžuje postojeći nacionalni moratorij na deložacije i ovrhe najmanje do 31. marta. Osim toga, produžuje postojeću pauzu na plaćanja studentskih kredita i kamata za sve Amerikance najmanje do 30. septembra.

Šesta i sedma odluka odnose se na životnu okolinu. Prije svega, Amerika se ponovo pridružuje Pariskom klimatskom sporazumu, a ovaj proces će trajati 30 dana. Također, Bajden ukida plinovod “Keystone XL” i usmjerava agencije da pregledaju i promijene više od 100 odluka Donalda Trampa (Trump) vezanih za okoliš.

Osma i deveta odluka odnose se na pravičnost. Bajden ukida Komisiju Trampove administracije iz 1776. godine te nalaže svim agencijama da preispitaju svoje postupke kako bi se osigurala rasna ravnopravnost. Uz to potpisao je memorandum koji spriječava diskriminaciju na radnom mjestu na osnovu seksualne orjentacije ili rodnog identiteta.

Deseta odluka odnosi se na cenzus s kojim Bajden zahtjeva da se oni koji nemaju državljanstvo budu uključeni u popis i raspodjelu predstavnika Kongresa.

Djelovanje u ličnom interesu

Odluke koje je Bajden potpisao
Odluke koje je Bajden potpisao

Narednih pet odluka, odnosno 11., 12., 13., 14. i 15., odnose se na imigracije. Potvrđuje se imigracijska politika DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals) nakon Trampovih napora da ukine zaštitu za ljude bez dokumenata koji su dovedeni u zemlju kao djeca. Zatim, Bajden poništava ograničenja Trampove administracije za ulazak u SAD za vlasnike pasoša iz sedam zemalja sa većinski muslimanskim stanovništvom. 

U idućoj odluci Bajden također poništava Trampovu ekspanzivnu provedbu imigracija unutar SAD. Novi predsjednik SAD zaustavlja izgradnju graničnog zida ukidanjem nacionalne deklaraciju o vanrednim situacijama, koja se koristi za njegovo finansiranje. Produžuje odgađanje deportacija i radnih dozvola za ljude iz Liberije, koji će imati sigurno utočište u SAD do 30. juna 2022. godine.

Predzadnja odluka odnosi se na etiku. Naime Bajden zahtjeva od svih imenovanih za izvršne pozicije da poptišu etičko obećanje kojim im se zabranjuje djelovanje u ličnom interesu i zahtjeva se od njih da podržavaju nezavisnost Ministarstva pravosuđa.

Posljednja odnosno 17. odluka odnosi se na propis kojim nalaže direktoru Ureda za upravljanje i budžet da razvije preporuke za modernizaciju regulatornog pravilnika.

Avaz

Prethodni članakAfera “Ikona”: Saslušan ambasador BiH u Rusiji, Ukrajinci traže sastanak sa Tadić
Sljedeći članakMemić predao peticiju sa 11.000 potpisa za ostavku svih članova VSTV-a