Portal 072info

Ovo je tajna koja muškarca čini uspješnim na svim poljima!

Lako je vidjeti koje koristi od emancipacije imaju žene – više vodećih pozicija, bolje plaće, veća potpora kod kuće, ali iznenađujuća je činjenica da od ženske emancipacije koristi imaju i muškarci.

Ako žele da njihovi radni kolektivi budu uspješni, muškarci bi u njih trebali uključiti više žena. Primjer za to je internetska senzacija Alibaba, koja godinama bilježi rast te je najveća kineska kompanija za prodaju na internetu. Njen osnivač Jack Ma tvrdi da je razlog njihova uspjeha brojnost žena, koje čine 47 posto zaposlenika tvrtke i popunjavaju 33 posto rukovodećih pozicija, piše New York Times, prenosi Index.hr.

Više žena, veća dobit

Njegove tvrdnje potvrđuju i istraživanja, koja otkrivaju da žene donose novo znanje, vještine i kontakte, nisu sklone nepotrebnim rizicima, ali su sklone raditi na način koji njihov tim čini boljim.

Uspješna nova poduzeća imaju dvostruko više žena na čelnim pozicijama od onih koja nisu uspješna. Analiza 1.500 kompanija koje ocjenjuje Standard&Poors pokazala je da tvrtke koje imaju više žena u menadžmentu generiraju veću dobit.

Logično je da si muškarci postavljaju pitanje – ako je više žena u vrhu kompanije, ne znači li to da ću ja ostati na dnu. Stručnjaci odgovaraju da nije tako. Više profita znači više nagrada i promaknuća koja se dijele među svima, a timovi koji ne iskoriste vještine raznolike radne snage zaostaju.

Dva izvršna direktora, John T. Chambers iz Cisca i Carlos Ghosn iz Renault-Nissan Alliancea, tvrde da ne mogu biti kompetitivni u globalnoj ekonomiji bez povećanja postotka žena direktora.

Istraživanja su pokazala da, kad muškarci obavljaju kućanske poslove, njihove su partnerice zadovoljnije i manje depresivne, sukobi su rjeđi, a samim time pada i mogućnost razvoda. Također, oba partnera žive dulje.

Očinstvo povećava empatiju

Ako vam to nije dovoljno, parovi koji dijele kućanske poslove češće se seksaju. Istraživači Constance T. Gager i Scott T. Yabiku tvrde da se parovi koji žestoko rade žestoko i igraju.

Muškarci imaju koristi i od revnijeg ispunjavanja očinskih dužnosti, jer postaju strpljiviji, empatičniji i fleksibilniji, a smanjuje se i rizik konzumiranja droga i alkohola. U Fortune 500 kompanijama, što više vremena muškarci provode s djecom, to su zadovoljniji svojim poslom.

Najpozitivniji utjecaj najvjerojatnije će se osjećati na sljedećim generacijama. Istraživanja iz niza zemalja pokazuju da su djeca očeva uključenijih u kućanske obveze zdravija, sretnija i manje sklona problematičnom ponašanju. Vjerojatno će biti uspješnija u školi, a kasnije i u poslu. Studija Sveučilišta u Britanskoj Kolumbiji psihologinje Alysse Croft pokazala je da će kćeri očeva koji više rade u kući imati manje želju raditi tipične “ženske poslove”.

Druga strana priče jest da i sinovi imaju koristi od majki koje su uspješne u svom poslu. Psiholozi su utvrdili da su velik broj najuspješnijih američkih arhitekata odgojile majke koje su bile iznimno autonomne, vođe u svojim zajednicama i uspješne profesionalke. Ljude koji uživaju u svom poslu uglavnom su odgojili ljudi koji su bili vrlo angažirani na svom poslu, prenosi Index.hr.

Podijelite članak