Portal 072info

Ovo je zemlja sa najskupljim benzinom na svijetu

Zimbabve je zemlja sa najskupljim benzinom na svijetu, a neslavnu titulu država je ponijela nakon odluke vlade te zemlje o udvostručenoj cijeni goriva. Ovakva odluka izazvala je ogromno nezadovoljstvo građana, koje je rezultiralo trodnevnim štrajkom širom južnoafričke zemlje. Zimbabve je usred ekonomske krize i nedostatka deviza, što je dovelo do nestašice hljeba i goriva, a mnoge kompanije prestale su da rade jer ne mogu da uvoze sirovine. 

Nakon hiperinflacije iz 2009. godine, Zimbabve je ukinuo nacionalnu valutu zimbabveanski dolar i umjesto njega koristio američki dolar i južnoafrički rand. Međutim, ekonomska kriza i nedostaci deviza doveli su do toga da vlada tokom vikenda objavi da će u narednih godinu dana sama uvesti novu valutu. Ipak, ovakvo stanje u državi nije dovelo do protesta, već naglo povećanje cijena goriva tokom vikenda. 

Prema riječima predsjednika Zimbabvea Emersona Mnangagve, koji je 2017. godine naslijedio predsjednika Roberta Mugabea, udvostručenje cijena goriva olakšalo bi nestašicu goriva. 

– Zbog trenutnog nedostatka na tržištu goriva, odlučili smo da djelujemo i to odlučno. Nedostatak, koji se može pripisati povećanoj potrošnji goriva u rastućoj ekonomiji i koji je dodatno otežan nezakonitim aktivnostima trgovine valutom i gorivom neodrživ je i Vlada je odlučila da cijena goriva bude 3,11 dolara po litru za dizel i 3,33 dolara po litru benzina – napisao je Mnangagva na svojoj zvaničnoj stranici na Facebooku.

Cijena benzina od 3,33 dolara po litri je sada najveća na svijetu. 

Prema podacima GlobalPetrolprices.com, od 7. januara 2019. godine, svjetska cijena benzina bila je 1,08 dolara po litru ili 4,09 dolara po galonu. 

Najskuplji benzin na svijetu prije povećanja cijene u Zimbabveu bio je u Hong Kongu, gdje cijena za galon iznosi 7,71 dolar.

B92

Podijelite članak
  • 10
    Shares

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box