Ovo je zvaničan stav Njemačke vlade o izbornoj reformi u BiH: Nema dalje etničke podjele!

merkel schmidt njemacka
German chancellor Angela Merkel (Christian Democratic Union - CDU, R) speaks to minister of agriculture Christian Schmidt (Christian Social Union - CSU, L) during a meeting at the German Bundestag in Berlin, Germany, 12 December 2017. Minister of the chancellery Peter Altmaier (CDU, R) listens intently. The parliament spoke upon issues such as the herbicide Glyphosate and various motions from the Green Party, the Left Party and the Free Democratic Party (FDP). The parliament also voted over the three month extensions of five military operations abroad. Photo: Michael Kappeler/dpa /DPA/PIXSELL

Državni sekretar u Ministarstvu vanjskih poslova Njemačke Miguel Berger u zvaničnom aktu na zastupničko pitanje zastupnika u Bundestagu Manuela Sarrazina iznio je zvaničan stav Njemačke vlade u vezi reforme izbornog zakonodavstva u BiH koja je potaknula međunarodna zajednica.

Piše: A. DUČIĆ

Tako Berger u ovom aktu, kojeg je objavilo Vijeće za demokratizaciju mira (DPC) navodi da kako je stav Njemačke vlade da vodeći politički cilj u procesu implementacije presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u slučaju “Sejdić-Finci” mora biti da se “prevlada etnička podjela države”.

– U okviru izborne reforme diskusija o principu “legitimnog predstavljanja” bi, prema shvatanju Njemačke vlade, mogla dovesti do produbljivanja podjela u BiH a samim time dovesti do dodatnih poteškoća za implementaciju presuda – navodi se u ovom aktu.

On dalje navodi kako je izborna reforma jedan od ključni prioriteta koje je formulisala Evropska komisija, te da je iz perspektive Njemačke vlade u tom kontekstu ključna implementacija presude “Sejdić – Finci”.

Inače, Sarrazin je pitao u kojoj mjeri će se Njemačka vlada angažirati da izborna reforma u BiH ne ode u pravcu dodatnih etničkih podjela posebno nakon političkog dogovara u BiH (između SDA i HDZ-a) o „legitimnom političkom predstavljanju konstitutivnih naroda.

Inače, ovakav stav Njemačke vlade dijametralno je suprotan stavu HDZ-a i Dragana Čoviča koji se snažno propagira u ovom procesu. Treba naglasiti da će Vijeće za vanjske poslove EU 10. maja raspravljati o BiH, a s tim u vezi i ovoj temi.