Portal 072info

OVO MORATE ZNATI! Evo kako ćete otkriti pokvareno meso čak i ono pakovano (VIDEO)

Bilo da su u pitanju odresci, ražnjići, mljeveno meso, pljeskavice… bitno je da znate prepoznati je li meso koje kupujete pokvareno. Jarka crvena boja često može prevariti, no siguran pokazatelj je neugodan miris mesa.

Naime, kada birate meso, prvo što trebate učiniti je pogledati datum proizvodnje odnosno rok valjanosti mesa.

Boja mesa, može prevariti. Svijetlo crvena boja ne znači nužno da je meso svježe, niti tamnija boja ne znači da je meso pokvareno. Boja ovisi o izloženosti kisiku, ali i toplini i svjetlu u trgovini.

Pomirišite meso, to je sigurno najbolji pokazatelj. Ukoliko miriše neugodno, nije dobro za jelo, ma koliko ono vama izgledalo svježe.

Ako meso ima sluzavu teksturu, to vjerojatno znači da su se bakterije počele množiti na površini.

Zapakirano meso

Trgovine mogu imati različite dane dospijeća svježe robe, stoga je najbolje doznati informaciju iz pouzdanih izvora.

Držite se rubova trgovine gdje se obično nalaze svježi proizvodi kao što su voće i povrće, te svježa riba i meso. Pakirano meso ne kupujte ako je rok trajanja blizu isteka, piše Radio Sarajevo.

Zanimljivo da su piletina, govedina i neki plodovi mora pakirani u ambalaži od stiro-pjene. Ispod mesa se nalazi podloga koja upija tekućinu koja izlazi iz njega. Imajte na umu da je višak tekućine pokazatelj starosti.

Ako se meso na polici nalazi već neko vrijeme, tekućina ipak ne mora biti vidljiva jer je upija podloga koja se nalazi u ambalaži. Kako onda otkriti skrivenu tekućinu? Stisnite prstima meso, ako je tekućina ispod, pokazat će se sa strane.

Podijelite članak