Portal 072info

OVO MOŽE SAMO U BiH: Kuhinja u RS-u, soba u Federaciji

Kreatori mapa BiH u Dejtonu vjerovatno nisu imali dobro naoštrene olovke kojima su crtali međuentitetske granice. Zbog toga je nekim domaćinima u podijeljenom naselju Makljenovac spavaća soba u jednom, a dnevni boravak u drugom entitetu.

U “multientitetskim” objektima živi 60 stanovnika koji se svakodnevno susreću sa nelogičnostima. Administrativno pripadaju Republici Srpskoj, dok telefon i struju plaćaju u Federaciji.

Tako je još jednom potvrđena odomaćena izreka: “Gdje prestaje logika, tu nastaje BiH”, pišu “Večernje novosti”.

Greške su pokušale da isprave lokalne komisije Doboja i Usore (FBiH), iako određivanje međuentitetske linije razgraničenja nije u njihovoj nadležnosti, već u nadležnosti entiteta i zajedničkih institucija. Članovi dobojske komisije Pejo Krnjić, Nebojša Marić i Budimir Jovanović završili su svoj posao, kao i tročlana komisija opštine Usora u FBiH. To bi stanovnicima rubnog naselja Makljenovac moglo da olakša svakodnevni život.

“Preko moje kuće direktno prelazi granica, tako da ručam u RS, a spavam u Federaciji. Od pet hektara imanja, veći dio mi je u RS, a namjeravao sam da tu sagradim objekat za tov bikova. Ipak, dvoumim se, jer podsticaj mogu dobiti samo iz Federacije”, kaže jedan od “graničara” Marko Pranjković.

Slično je i kod drugog Pranjkovića, u susjedstvu. Ilijina kuća je u FBiH, a prateći objekti u drugom entitetu. Tablu sa nazivom opštine Usora su nekoliko puta premještali, tako da ne zna gdje joj je stvarno mjesto.

Komšinica Janja Pavlović kuću ima u RS, dok su joj djeca sa svojim domaćinstvima u Federaciji.

“Problem je kada treba da ih pozovem telefonom, pa moram da biram ne samo drugi pozivni broj, već i drugog telefonskog operatora”, kaže Janja.

Biće interesantno videjti i kom entitetu, odnosno lokalnoj zajednici su pripali Pranjkovići, Pavlovići i drugi stanovnici u zoni razdvajanja po rezultatima popisa. Jer, nedavno su kod njih dolazili članovi popisnih komisija i Doboja i Usore.

MINE

Posao koji su odradile komisije biće dobra podloga i za trajno uklanjanje mina, jer ovo područje u BiH slovi kao “najzagađenije” minsko-eksplozivnim sredstvima. Poslije niza nesreća na granici opštine Usora, u dobojskoj komisiji nisu krili da su sa strahom kretali na posao utvrđivanja međuentitetske granice, pišu “Novosti”.

Novi.ba

Podijelite članak