Ovo ne smiješ da kažeš depresivnoj osobi

Ovo ne smiješ da kažeš depresivnoj osobi

depresijaDepresivnoj osobi može da se pomogne, ali je bolje da to učine stručnjaci. Prijatelji, porodica, partner su tu samo da podrže depresivnu osobu, ali veoma pažljivo.

Evo šta nikako ne bi trebalo da izgovorite.

“Znam kako se osjećaš”

“Empatija je pozitivno osjećanje, ali ukoliko niste sami bili u depresiji, ne možete da znate kako se onaj drugi osjeća”, kaže za “Hafington post” profesor na odeljenjima psihijatrije i neurologije na Univerzitetu Džon Hopkins, dr Adam Kaplin.

“Ako imate iskustva sa depresijom, onda ih podelite sa drugom osobom, to će im mnogo značiti kada shvate da nisu sami. Mada, depresiju svako doživljava na svoj način.

“Gore glavu”

Ovom izjavom trivijalizujete nečije teško stanje. “Misli pozitivno”, “proći će”… su samo puke riječi. Depresivne osobe istovremeno imaju i problem sa koncentracijom, izražavanjem volje, željama. Zato je besmisleno nekom reći da, na primer, pozitivne misli mogu da mu pomognu. Umesto toga, budite prisutni, slušajte tu osobu.

“Moraš biti jak za svoju djecu”

Kada pokušavate da utješite nekoga sa depresijom ko ima i djecu, stvar je komplikovanija. Umesto usmenih savjeta, bolje organizujte porodični izlet, roštilj, možda neko putovanje. Vi time ne optužujete nikoga, ne osuđujete depresivnu osobu da je loš roditelj, već nudite pomoć ali pametno i diplomatski.

“To je sve u tvojoj glavi”

I ovom izjavom minimalizujete problem druge osobe. Jedan od najefikasnijih psiholoških terapija za depresiju se zove Kognitivna terapija (CT) čiji je cilj da ublaži depresiju promenom misli ljudi od negativnih predrasuda do pozitivnih obrazaca. Kada je u pitanju voljena osoba sa depresijom, bitno je znati, kaže Kaplin, da drugi partner to ne doživljava lično i da pokaže razumijevanje i strpljenje.

“Nekima je gore nego tebi”

To nikoga neće utješiti, naročito ne depresivnu osobu. Ta fraza se upotrebljava kada ne znam šta drugo da kažemo. Onome kome nije dobro ne treba prizivanje tuđe nesreće već rješenje za njegovu, ličnu patnju. Ključ je razumjeti drugu osobu, a ne porediti je sa ostalima kojima “je još teže”.

“Dajte depresivnoj osobi perspektivu, a ne fraze. Najgori dio derpesije je sužavanje vidnog polja. Te osobe kao da žive u cijevi i ne vide opcije”, kaže Kaplan i savjetuje da ćete depresivnoj osobi  najprije pomoći tako što ćete uvijek biti tu kada poželi vaše društvo, saslušati je. “Samo saznanje da niste sami je pola bitke kada je u pitanju depresija.”

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE