Portal 072info

OVO NISTE ZNALI, A TREBALI BISTE: Istine i mitovi o raku

Postoje neki mitovi i istine s kojima se bolesnici i njihovi bližnji susreću…

Tumori (novotvorevine) ili neoplazma su patološke tvorbe nastale kao posljedica prekomjernog umnožavanja abnormalnih stanica u tijelu. Zloćudni oblik naziva se i rak. Oboljeli od ove zloćudne bolesti suočavaju mnogim pitanjima nakon postavljanju dijagnoze. Šta je istina, a šta mit odgovorio je hrvatski stručnjak Doc .dr.sc. Hrvoje Šobat, dr.med. iz Klinike za tumore. Odgovorio je na osnovna pitanja i objasnio koji mitovi su istina, a koji ne, piše Ordinacija.hr.

1. Dobroćudni tumori se ne smiju micati jer će nastati zloćudan?

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

To nije istina. Preporuka je da se odstrani pogotovo ako raste ako raste na nekom mjestu gdje žulja, npr. ispod ruke, kod pazuha.

2.Tumori nisu izlječivi?

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Izlječivo je, ovisno o stadiju u kojem se otkrije. Što je ranije otkriven prognoza je povoljnija. Od 20 hiljada oboljelih, izliječi se njih 10 hiljada, znači u grubu 50 posto svih dijagnoza, svih vrsta, svih stadija bit će izlječivo. No šta znači da je osoba izliječena? Ako ima 30 godina pa živi narednih 50, to je izliječeno. Ako osoba ima 80 godina, mi ga izliječimo i damo mu pet godina, a on nakon dvije godine umre od srca, on je statistički izliječen. Slučajevi da se sam povuče su vrlo rijetki, gotovo nemogući.

3. Uspješnost izlječenja ovisi o starosnoj dobi bolesnika, a starije osobe su u prednosti jer im ne ‘ključaju’ hormoni?

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Liječnik odlučuje kakvo liječenje izabrati za pojedini tumor i ko ga može podnijeti, to nema veze s dobi bolesnika. On je taj koji zna kakve su nuspojave i rizike liječenja. Prognoza zavisi i o vrsti tumora o kojem riječ. I nisu svi tumori hormonski ovisni. Zabilježeno je da neki imaju sporiji tijek u jako visokoj životnoj dobi iznad 80, 85 godina. No to nije razlog da se tumor ne liječi.

4. Prilikom svakog liječenje otpada kosa?

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

To nije istina, pogotovo ne za zračenje. Zračenje je ciljana terapija i djeluje samo tamo gdje se usmjeri. Ako se zrači ležište kose, odnosno mozak onda će se kosa u najmanju ruku prorijediti, odnosno popadati. Sve druge lokacije nemaju veze s otpadanjem kose na glavi. Prilikom zračenja neka područja se moraju epilirati npr. pazusi, intimna područja, ali kosa neće popadati.

Kosa ne pada ni kod hormonskog liječenja , a i kod hemoterapije ima jako različitih lijekova koji se ovisno o dijagnozi primjenjuju u određenim kombinacijama. Već se zna koji lijekovi i koje kombinacije uzrokuju viši ili manji stepen alopecije. Tako da se s velikom vjerovatnošću može predvidjeti hoće li pacijent izgubiti kosu. Prilikom predlaganja liječenja liječnik će vas na to upozoriti. No ima hemoterapija koda kojih kosa ne otpada.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

5. Tumori su genetski predisponirani?

Još uvijek ne znamo što uzrokuje tumore. No genetsko nasljeđe ima veliku ulogu i naučno je dokazano da su neke vrste tumora češće u pojedinim porodicama. Ovisnost je vrlo velika pogotovo u onih koji ne ovise o lifestyleu, načinu života npr. pušenju, alkoholu, promiskuitetnosti… Neke porodice znaju imati genetsku opterećenost za neke vrste i neki se nasljeđuju većom pravilnošću, neki manjom. Tumor može biti potpuno nova mutacija da je niko u porodici nije prije imao i to je češći slučaj. Nasljednost genetske opterećenosti posebno je poznata za pojedine tumore tipa onoga na dojci. S time da svako dijete ima po pola genetskog materijala i od oca i od majke. Ako se u jednom roditelju nalazi predispozicija, a u drugom ne, svakom idućom generacijom ta opterećenost se ‘razvodnjava’, smanjuje. Osobe s takvom porodičnom anamnezom ne treba plašiti sa zloćudnom bolešću. Nemojte se pretvoriti u umišljene bolesnike koji su svake sedmice kod doktora. Ali morate biti razumno oprezni i svjesni da ste u određenom riziku. Počnite ranije s preventivnim pretragama, piše “Ordinacija.hr“.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME