873x400 1247


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Iako se ne povezuju psihička stanja s fizičkim zdravljem istraživanja potvrđuju da neka od njih uistinu mogu boljeti.

Jako povezani

Depresija boli. Za razliku od drugih mentalnih stanja gdje se mogu javiti tuga, suze i osjećaj nemoći, depresija se može manifestirati kao fizička bol. Fizički simptomi demonstriraju da je depresija ipak jako stvarna i može utjecati na našu svakodnevicu. Evo nekoliko uobičajenih fizičkih simptoma depresije. 

1. Umor – To je uobičajeni simptom depresije, pa iako često mislite da ste umorni zbog stresa, ako se i psihički ne osjećate dobro trebalo bi bolje razmisliti o ovom simptomu. Umor radi depresije donosi i probleme s koncentracijom i uzrokuje nervozu.

2. Niski prag tolerancije na bol – Imate li nekad osjećaj da vam „gore“ živci, ali ne možete pronaći fizičko opravdanje za bol? Ispostavilo se da depresija i osjećaj boli jesu jako povezani. Studija provedena prije pet godina pokazuje kako su smanjena tolerancija na bol i depresija povezani.

Ako ste primijetili da se glavobolje javljaju često tokom dana, možda su znak depresije
Ako ste primijetili da se glavobolje javljaju često tokom dana, možda su znak depresije

3. Bol u leđima i mišićima – Ako vam se bol u leđima javlja čim sjednete za radni stol, možda je u pitanju depresija.

Iako se takva bol češće javlja zbog problema s kičmom, ona može biti i simptom psihičkog zdravlja, a to su potvrdile i neke studije.

Česta glavobolja

4. Glavobolje – One su čest problem i iz tog ih se razloga ne tretira kao ozbiljan problem. Stres na poslu, svađa s partnerom, jako svjetlo, sve to može uzrokovati glavobolje. No ponekad ona ne mora biti povezana s tim. Ako ste primijetili da se javljaju često tokom dana, možda su znak depresije. 

Problemi s vidom

Mentalno zdravlje može utjecati i na vid
Mentalno zdravlje može utjecati i na vid

Studija provedena prije 10 godina je pokazala kako mentalno zdravlje može utjecati i na vid. Naime, 80 učesnika ovog istraživanja koji su patili od depresije je izjavilo kako imaju poteškoća s razlikovanjem crnog i bijelog, a stručnjaci to nazivaju kontrastnom percepcijom. 

Također, grčevi u trbuhu i bol koja se pogoršava ne moraju značiti da ste nešto loše pojeli već mogu biti prepoznatljiv simptom depresije, a to su potvrdili i naučnici sa univerziteta Harvard. Tu je i zatvor ili proliv koji mogu biti neugodna pojava i često su uzrokovani trovanjem hranom i virusima, ali emocije poput tuge, anksioznosti mogu biti posljedica mentalne bolesti.

Avaz