Ovo su biznis knjige koje bi svaki poduzetnik trebalo da pročita

Screenshot 2 1 12

Iz ove perspektive može se zaključiti da je poduzetnicima pored vizionarstva, istrajnosti i organizacijskih sposobnosti potrebno i znanje koje pored stručne ekonomske literature mogu pronaći i u knjigama u kojima su sadržani iskustva i savjeti nekih od najuspješnijih poduzetnika u historiji.

Poduzetništvo se u najužem smislu može definisati kao proces pokretanja i vođenja biznisa međutim, da bi se u potpunosti razumio ovaj fenomen potrebno je fokusirati se na ljude u čijoj se psihologiji nalazi izvor samog poduzetništva.

Pojam “poduzetnik” se ne vezuje za konkretnu profesiju već se može reći da označava čovjeka s potrebom da mijenja i unapređuje svijet oko sebe, rješava probleme i zadovoljava potrebe tržišta.

Iz ove perspektive može se zaključiti da je poduzetnicima pored vizionarstva, ustrajnosti i organizacijskih sposobnosti potrebno i znanje koje pored stručne ekonomske literature mogu pronaći i u knjigama u kojima su sadržani iskustva i savjeti nekih od najuspješnijih poduzetnika u historiji, bizlife.rs

U nastavku smo za vas pripremili pet knjiga koje svaki poduzetnik bi trebao da pročita ove zime.

1. Veliki savjeti za mali biznis (Frederic Jacob) – autor ističe marketing kao najbitniji faktor opstanka i uspjeha malih biznisa i objašnjava kako primijeniti određene marketinške tehnike u različitim tržišnim okolnostima.

2. Vodič kroz digitalnu transformaciju (David L. Rodgers) – priručnik za primjenu digitalnih alata u poslovanju malih i srednjih poduzeća napisan od strane jednog od vodećih svjetskih stručnjaka u oblasti digitalnih poslovnih strategija.

3. Kako da napravite biznis plan (Linda A. Sir) – knjiga u kojoj su detaljno razrađeni svi najvažniji elementi izrade biznis plana, od definiranja ciljnog tržišta do identificiranja konkurencije i procjene rizika.

4. Kaizen: Ključ japanskog poslovnog uspjeha (Masaki Imai) – objašnjenje čuvene japanske menadžment filozofije zaslužne za uspeh velikog broja vodećih kompanija a primjenljive u bilo kojoj organizaciji bez obzira na veličinu i djelatnost.

5. Startup način (Eric Reese) – autor, na osnovu dugogodišnjeg iskustva suradnje s gigantima poput Amazona-a i AirBnB-a, definira sistem poduzetičkog upravljanja namjenjen svim kompanijama u cilju postizanja dugoročnog rasta i maksimizacije profita.

Prethodni članak“Da nije bilo korone, prosječna plata bila bi veća od 1000KM!”
Sljedeći članakEpidemiolog: Ljudi različito reaguju na prvu i drugu dozu vakcine protiv korone