Ovo su četiri namirnice za zdrav i hranjiv doručak

Screenshot 3 1474

Doručak pomaže srcu, kostima, metabolizmu… a važno je znati koje je namirnice dobro konzumirati ujutro. Stručnjaci će vam uvijek reći da im je najdraži obrok upravo doručak, jer kada jedete ujutru, to vam daje mentalnu i fizičku energiju. Nutricionistica Frances Largeman-Roth otkrila je popis namirnica koje su idealne za doručak, prenosi Real Simple.

Zob

Zob možete koristi kao brašno, ali i u zobenim pahuljicama. Bez obzira na način pripreme, zob je odlična za vaše srce. Topiva vlakna koja sadrže beta-glukan imaju sposobnost prirodnog snižavanja nivoa holesterola. Također, zob će vam dati osjećaj sitosti.

Zeleni smoothie

Zeleni smoothie sastoji se od voća, povrća i bilja, a prepun je vitamina B skupine. Idealan je da na zdrav način započnete dan.

Jaja

Jaja čine brz i hranjiv doručak u bilo kojem obliku. Prema mišljenju Largeman-Roth, jaja su jedan od rijetkih izvora vitamina D. Neophodan je za pravilnu imunološku funkciju, posebno zato što većina nas nema dovoljno vitamina D.

Tost

Tost od pšeničnog brašna s maslacem od voća i orašastih plodova dat će vam energiju, a i učiniti vas sitim. Tost od pšeničnog brašna čini vas sitijima jer je potrebno više vremena da se probavi od običnog bijelog hljeba.

Prethodni članakSAD će od putnika na aerodromima zahtijevati negativan test na koronavirus
Sljedeći članakOsobe sa blagim simptomima koronavirusa izgube miris u 86 posto slučajeva