Portal 072info

Ovo su dva ključna simptoma za razlikovanje koronavirusa od gripe

A8329342 0053 4A78 BEF3 150A037AF495
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Bliži se sezonska gripa za koju se pretpostavlja da će se sudariti sa koronavirusom. Budući da obje bolesti imaju vrlo slične simptome, postoji nekoliko razlika koje će nam pomoći da razaznamo koji smo od ova dva virusa “zakačili”. 

Simptomi gripa se javljaju vrlo brzo i podrazumijevaju iznenadnu temperaturu, bolove u tijelu, osjećaj umora i iscrpljenosti, suh kašalj, upalu grla i glavobolju. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Poteškoće u spavanju, gubitak apetita, dijareja ili bol u stomaku, kao i osjećaj mučnine koji se javljaju kod gripe, također, su povezani sa koronavirusom.

Epidemiolozi sa Univerziteta u Mičigenu navode jedan od načina da se razlikuju gripa i koronavirus jeste gubitak mirisa iako se javlja i kod jednog, i kod drugog virusa. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
B6700BF8 6E0B 4956 97C6 5FE6020C0B57

Ljudi sa gripom ili teškom prehladom, također, mogu izgubiti čulo mirisa, ali razlika je ta što je kod Covida gubitak mirisa iznenadan i jači, a to utiče na sposobnost razlikovanja slatkog od gorkog i može se desiti i bez začepljenja nosa, što nije slučaj kod gripa.

Još jedan simptom koji može pomoći u razlikovanju koronavirusa od gripa jeste i dispneja, odnosno otežano disanje. To je drugi simptom osim iznenadnog gubitka mirisa bez začepljenog nosa, koji koronavirus ne dijeli sa gripom.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 14
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Večernji presjek sa KCUS-a: Povećava se broj inficiranih u dva kantona

072info.com

Krizni štab FBiH donio nove mjere, stiže važna izmjena

072info.com

U BiH registrirano 280 novozaraženih i pet preminulih

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)