AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Savršeni pohovani hljeb, odnosno prženice, hrskav je na rubovima i nježno mekan u sredini. Nije previše mastan, ali ni suh. No ako je gnjecav, zagoren na nekim dijelovima, a na drugima nedovoljno pečen, zasigurno negdje griješite.

Pohujete li hljeb samo na maslacu ili pretjerujete s jajima, nećete dobiti sočno savršenstvo lagano hrskavo na rubovima, piše Punkufer.hr.

Ovo su greške zbog kojih vam prženice ne ispadaju kako ste željeli!

Režete ga previše tanko

Ako su kriške suviše tanke, hljeb će se raspasti jer je smjesi od jaja potrebno nešto na čemu će se držati. Problem je i ako ih ne režete ravnomjerno pa se lako može dogoditi da mjestimično zagore. Centimetar do centimetar i pol solidna je debljina.

Koristite svježi hljeb

Hljeb koji je proveo cijeli dan u košarici bolje upija smjesu pa samim time postaje sočniji, dok bi svježi mogao biti previše suh.

Pečete hljeb na maslacu

Maslac gori na visokim temperaturama, pa je bolja opcija pržiti hljeb na mješavini maslaca i biljnog ulja.

Stavljate previše jaja

Kao okvirna formula za pripremu smjese može poslužiti omjer od četvrtine šalice mlijeka i jednog jajeta na dvije kriške hljeba. Pretjerate li s jajima, rezultat će biti sličniji kajgani nego pohovanom hljebu. Želite li smanjiti doživljaj jaja, koristiti možete i samo bjelanjke.

Kupujete nemasno mlijeko

Koliko god bismo mi to htjeli, pohovani hljeb nikada neće biti na popisu dijetne hrane. Stoga za bolji okus iskoristite punomasno mlijeko.

Zaboravljate začine

Prstohvat cimeta ili vanilije u smjesi poboljšat će slatku varijantu, kao i malo šećera u prahu. Jedete li hljeb sa sirom i šunkom, dodajte soli i papra ili vlasac, muškatni oraščić, pa čak i parmezan.

Budite strpljivi

Ulje mora biti vruće kako hljeb ne bi popio puno masnoće. Pecite ga na srednje jakoj vatri po nekoliko minuta sa svake strane.