OVO SU IMENA 16 PALESTINSKE DJECE KOJU JE UBIO IZRAEL: Mole vas da upamtite ko je započeo ove napade i ko ih je podržao!

Podijelite vijest

Najmanje 45 Palestinaca je ubijeno, a više od 360 ranjeno u izraelskim zračnim udarima na opkoljeni pojas Gaze tokom tri dana.

Ovo šesnaestoro palestinske djece radovalo se ljetu ispunjenom radošću. Planirali su igrati nogomet, otići na plažu i posjetiti ljetni kamp.

Ali tokom tri užasna dana, izraelske snage su pokrenule talas zračnih napada na opkoljeni pojas Gaze, ubivši 45 ljudi, uključujući njih šesnaestoro, i ranivši najmanje 360 ​​drugih.

“U pojasu Gaze nema sigurnog skloništa za palestinsku djecu i njihove porodice i oni sve više snose teret ponovljenih izraelskih vojnih ofanziva,” kaže Ayed Abu Eqtaish, direktor programa odgovornosti u nevladinoj organizaciji Defence for Children International – Palestina (DCIP).

Dok je prekid vatre stupio na snagu u nedjelju nakon sporazuma koji je posredovao Egipat, Palestinci su žalili zbog razorne kampanje bombardiranja jer se pojavljuje više detalja o poginulima.

Izraelska vojska je tvrdila da su neki od civilnih žrtava ubijeni neuspjelim raketama, bez pružanja provjerenih dokaza. Palestinsko ministarstvo zdravlja kaže da su svi ubijeni ljudi, uključujući 16 djece, umrli od posljedica izraelskih zračnih napada.

FOTO: (AFP)

Neke porodice su bile spremne podijeliti svoje priče, dok su druge bile u stanju žalosti i zamolile su za privatnost.

Evo imena i lica poginule djece:

Alaa ِAbdullah Qaddoum, star 5 godina, bila je među prvim žrtvama u petak nakon odluke Izraela da pokrene zračni napad na opkoljeni pojas Gaze.

Umrla je 5. avgusta dok se igrala sa prijateljima ispred svoje kuće u naselju Shujaja u sjevernom pojasu Gaze.

U udaru su ranjeni njen sedmogodišnji brat i otac.

“Alaa je bila nevina petogodišnjakinja koja se igrala na ulici svojom braćom i rođacima. Šta je skrivila da bi bila ubijena?” pita njen rođak, Abu Diab Qaddoum.

Momen Muhammed ِAhmed al-Nairab, imao je pet godina .

Ubijen je u izraelskom zračnom napadu u subotu na izbjeglički kamp Jabalia u sjevernom pojasu Gaze.

Kamp je jedno od najgušće naseljenih mjesta na Zemlji i u njemu živi više od 114.000 ljudi.

Hazem Muhammed Ali Salem, imao je devet godina.

Prema dokumentaciji koju je prikupila Defense for Children International, Hazem Muhammed Ali Salem, devet godina, bio je među četvero djece u eksploziji u izbjegličkom kampu Jabalia u subotu.

Izrael kaže da on nije stajao iza napada, ali palestinski izvori kažu da nije mogao doći ni od koga drugog.

Ahmed Muhammed al-Nairab, star 11 godina, bio je među četvero djece ubijene u subotu kada su izraelski ratni avioni za koje se sumnja da su napali izbjeglički kamp Jabalia.

Ahmed Walid Ahmed al-Farram, star 16 godina, također je ubijen u subotu kada su izraelski ratni avioni za koje se sumnja da su napali izbjeglički kamp Jabalia.

Prema UN-ovoj agenciji za palestinske izbjeglice (Unrwa), kamp pati od visoke nezaposlenosti, redovnih isključenja struje i kontaminirane vode.

Muhammed Iyad Muhammed Hassouna, star 14 godina, ubijen je kada je izraelski ratni avion gađao njegovu kuću u Rafahu u južnom pojasu Gaze.

Adeeb Ahmad, očevidac napada, rekao je za MEE da je najmanje osam ljudi ubijeno u raciji.

“Kuća je pogođena bez prethodne najave”, rekao je Ahmad. “Kuće su ovdje pretrpane, u svakoj je smješteno sedam do osam ljudi, a toliko su blizu jedna drugoj, tako da kada se jedna kuća pogodi nekoliko kuća oko nje je pogođeno.”

Fatma Aaed Abdulfattah Ubaid, 15 godina, bila je među devetoro djece ubijene u razmaku od 30 minuta, neposredno prije nego što je u nedjelju objavljen prekid vatre.

Ubaid je ubijena u Beit Hanounu u nedjelju u sjevernom pojasu Gaze.

Ahmed Yasser Nimr al-Nabahin, devet godina.

Muhammed Yasser Nimr al-Nabahin, star 12 godina.

Dalia Yasser Nimr al-Nabahin, 13 godina.

Ahmed Yasser Nimr al-Nabahin, devet godina.

Dalia Yasser Nimr al-Nabahin, stara 13 godina.

Muhammed Yasser Nimr al-Nabahin, star 12 godina.

U izraelskom zračnom napadu na groblje Faludža u sjevernoj Gazi u nedjelju je ubijeno pet dječaka dok su sjedili u blizini groba. Među ubijenima je i Muhammed Salah Nijm (16).

Hamed Haidar Hamed Nijm, star 16 godina.

Očevidac Mohammad Sami rekao je za MEE da su četiri dječaka bili rođaci, a peti njihov prijatelj.

“Oni dolaze da sjede ovdje svaki dan”, rekao je Sami. “Ovo je sigurno područje.”

Jamil Nijm Jamil Nijm, četiri godine, bio je najmlađe dijete koje je ubijeno tokom izraelske ofanzive na pojas Gaze. Imao je samo četiri godine.

Jamil Ihab Nijm, 13 godina, bio je četvrto dijete iz porodice Nijm koje je ubijeno u nedjeljnom zračnom napadu.

Nazmi Fayez Abdulhadi Abukarsh, 16, prijatelj dječaka iz Nijma, ubijen je u zračnom napadu na groblje.

Hanin Walid Muhammed Abuqaida ranjena je u zračnom napadu na izbjeglički kamp Jabalia u nedjelju, ali je podlegla ranama u ponedjeljak.Imala je 10 godina.

TBT, MEE


Podijelite vijest