Ovo su incidenti koji su obilježili izborni dan u BiH

Ovo su incidenti koji su obilježili izborni dan u BiH

Tokom održavanja lokalnih izbora u BiH prijavljeno je nekoliko incidenata na biračkim mjestima, a najupečatljiviji incident se desio u Općini Stolac gdje je čak došlo do narušavanja javnog reda i mira.

Tako je u Stocu popodnevnim satima kandidat jedne partije fizički napao predsjednika izborne komisije, dva člana su završila na pružanju ljekarske pomoći.

I ranije je došlo do nekoliko problema u toj Općini, počevši od kašnjenja u otvaranju biračkog mjesta.

Novinar Srne saznao je da nije otvoreno glasačko mjesto “Hodovo 1” jer su dva člana Biračkog odbora imala primjedbe na raspored sjedenja članova biračkog odbora koji su postavljeni predaleko jedni od drugih, tako da član odbora koji izdaje glasačke listiće nije imao uvid u identifikaciona dokumenta glasača, niti je mogao da vidi kome daje listiće. Zabilježeno je i da jedna osoba glasa za više njih.

No, Stolac nije jedini u kojem je došlo do kašnjenja u otvaranju nekoliko biračkih mjesta. Kasnilo se i u  Banjaluci, Kladnju, Srebreniku, Čeliću, Ključu, Mrkonjić Gradu, a do kašnjenja je došlo, kako su naveli iz tih općina, zbog tehničkih problema (nestanak električne energije, saobraćajna nezgoda, kašnjenje pojedinih članova biračkih odbora i slično). 

Na području Bihaća otvaranje četiri glasačka mjesta je kasnilo od pet do 30 minuta zbog problema s brojanjem glasačkih listića.

U Bijeljini su zabilježena čak četiri incidenta.

Policijski službenici Centra javne bezbjednosti Bijeljina u saradnji sa Upravom za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS, došli su do operativnih saznanja, da “određena grupa osoba za nadoknadu (robnu ili novčanu) daje svoje lične karte drugim osobama u svrhu obezbjeđenja glasova za pojedine kandidate na lokalnim izborima”.

Pored toga, u 8:35 u opštini Lopare posmatrač Srpske napredne strankeosoba D.M. odgurnula je zamjenika načelnika opštine Ranka Todorovićakoji je bio u obilasku glasačkog mjesta. Policijski službenik je uručio D.M. prekršajni nalog.

Nakon toga u 8:55 u mjestu Lišnja, opština Prnjavor, policijski službenici udaljili su osobu E.P. koja je ometala glasanje na biračkom mjestu.

Također je i od 12:00 do 13:30 sati glasačko mjesto br: 026B010 Turić opština Pelagićevo bilo zatvoreno zbog narušavanja javnog reda i mira, a jedna osoba je lišena slobode i uručen mu prekršajni nalog.

Jelena Tanasković Mićanović iz Koalicije Pod lupom kazala je da je prijavljeno 27 situacija koje se smatraju kritičnim i utemeljenim, te da su podnesene 23 primjedbe.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE