Ovo su minimalne plate u Evropskoj uniji: Uporedite ih sa primanjima u BiH

novac-km1

U Europskoj uniji su minimalne plate u januaru 2014. godine značajno varirale, od svega 174 eura u Bugarskoj do 1.921 eura u Luksemburgu, pokazuju podaci Europskog zavoda za statistiku Eurostat objavljeni u februaru.

Eurostat je rangirao zemlje EU u tri grupe prema razini minimalne plaće. Prvu grupu čine zemlje s minimalnom plaćom ispod 500 eura i u njoj se nalaze Bugarska, Rumunija, Latvija, Litva, Češka Republika, Estonija, Mađarska, Slovačka, Poljska i Hrvatska.

U drugoj grupi, s minimalnom plaćom od 500 do 1.000 eura, nalaze se Portugal, Grčka, Malta, Španjolska i Slovenija, dok treću grupu, s minimalnim plaćama iznad 1.000 eura, čine Velika Britanija, Francuska, Irska, Nizozemska, Belgija i Luksemburg.

Također, treba uzeti u obzir da su plaće u zemljama EU koje nisu članice eurozone (Bugarska, Češka, Hrvatska, Latvija, Litva, Mađarska, Poljska, Rumunjska i Velika Britanija) izražene u eurima, podložne promjenama deviznog tečaja, navodi Eurostat.

Copy

Danska, Njemačka, Italija, Kipar, Austrija, Finska i Švedska nisu uključene u obračun, budući da nemaju nacionalne propise o minimalnoj plaći, ili one variraju ovisno o sektoru ili profesiji.

Također, Eurostat je objavio i novu statistiku po kojoj je Hrvatska s prosječnih 8,8 eura troškova rada po satu u 2013. bila osjetno ispod prosjeka EU gdje su oni iznosili 23,7 eura po satu, piše Hina.

Razlike među pojedinim zemljama značajne su i kreću se od 3,7 eura u Bugarskoj do 40,1 eura u Švedskoj, izvijestio je Eurostat čiji je izvještaj obuhvatio preduzeća s više od 10 zaposlenih. Troškove rada čine plaće i ostali troškovi, poput doprinosa.

Danas.net.hr

Prethodni članakZa bebu bar pola plate
Sljedeći članakOtac je silovao, ostala trudna: ‘Moja priča nije neobična, ili…’