Portal 072info

Ovo su mjere kojih se trebaju pridržavati oni koji su preležali koronavirus

maske korona 1
29.06.2020., Zagreb - Odlukom Nacionalnog stozera civilne zastite za vozace i putnike u javnom prometu obavezno je nosenje zastitne maske za lice. Mnogi gradjani nose zastitne maske i na otvorenim javnim povrsinama. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Zdravi se trude da se ne zaraze koronavirusom, a oni koji su oboljeli da što bezbolnije prođu kroz cijeli proces. Ipak, mnogo je nedoumica oko toga kako bi svi koji su preležali Covid-19 trebalo nakon toga da se ponašaju.

Nošenje maski u zatvorenom prostoru, ali i na otvorenom u određenim situacijama, poput čekanja u redovima ispred prodavnica, banaka, institucija, obavezno je za sve građane, bez obzira na to da li su preležali koronavirus ili ne. Epidemiolozi podsjećaju da i oni koji su se izliječili od Covida-19 u prvim sedmicama nakon oporavka trebalo bi da nose maske, kako već oslabljeni organizam ne bi izlagali drugim opasnostima.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Takođe, u crvenu zonu bolnica mogu samo ljekari i to sa propisanom opremom.  Bez obzira na to što su pojedini građani oporavili od koronavirusa, ulaz im nije dozvoljen. 

Donatori krvne plazme mogu biti svi koji su izliječeni od koronavirusa starosti između 18 i 60 godina i ako imaju više od 60 kilograma. Neophodno je da su dva puta testirane i imaju dva negativna nalaza. Nakon 21 dana od drugog negativnog testa mogu ući u proces doniranja. Sam proces traje od 40 do 60 minuta, a osobe koje su davaoci mogu opet da daju plazmu poslije 15 dana.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Prema računici, za godinu krvna plazma može da se donira 24 puta, ali stručnjaci ponavljaju da to, ipak, zavisi od količine antitijela u organizmu.

Kada se inficirate koronom prosječan period inkubacije je pet do šest dana, maksimalno 14. Ipak, pokazalo se da bolest može trajati i znatno duže, tj. da su pojedini pacijenti bili zarazni i do četiri sedmice. To zavisi, kažu stručnjaci, od količine virusa u tijelu ili mogu biti u pitanju ostaci virusa koji daju pozitivan test.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Pacijenti koji su ozdravili od Covida-19 ili su u procesu ozdravljenja treba da se čuvaju svih drugih virusa i bakterija. Posebno oni koji su bili na bolničkom liječenju, napominju epidemiolozi. Potrebno je i da nakon oporavka više odmaraju, imaju dovoljno sna, pravilno se hrane i pridržavaju se svih mjera zaštite – nošenja maski, higijene ruku, fizičke distance.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Avaz

Podijelite članak
  • 12
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Zlatan Ibrahimović pozitivan na koronavirus

072info.com

KB ZENICA: Muškarac iz Zenice i žena iz Žepča preminuli usljed oboljenja koronavirusom

072info.com

Policijski sat za barove i restorane zbog koronavirusa

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)