Portal 072info

Ovo su mogući problemi ukoliko nemate redovan seks

Neredovan seksualni život nije samo suša na ljubavnom i seksualnom području, nego i potencijalni okidač za niz problema.

Budući da smo svakodnevno bombardovani brojnim seksualnim istraživanjima, vjerovatno većina zna da je seks dobar za psihičko i fizičko zdravlje čovjeka. Ali šta se događa ako u vašem životu seks nije redovna pojava? Kako, prema istraživanjima, na ljude djeluje neredovan seks?

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Nedostatak samopouzdanja
Osim fizičkog zadovoljstva, objašnjavaju psiholozi, seks volimo i zato što se nakon njega osjećamo dobro. Te izjave potvrđuju i brojna istraživanja. Iako se ne može tačno objasniti zašto redovan seks povećava samopouzdanje, pretpostavlja se da je to zbog osjećaja bliskosti i pripadnosti koje seks nosi sa sobom. Sve to su emocije koje se kriju u svakom čovjeku i potpuno je prirodno da ih svi žele, piše Index.hr. S druge strane, ako u čovjekovom životu nema dovoljno seksa, vrlo je velika vjerovatnoća da neće imati ni dovoljno samopouzdanja.

Depresija
Ako nas seks čini sretnijima, onda je vrlo logično i da nas njegov nedostatak čini depresivnima. Upravo to su dokazali američki istraživači sa univerziteta na Floridi u prošlogodišnjem istraživanju. Prema njihovim otkrićima, ljudi koji ne uživaju u redovnom seksu (namjerno ili silom prilika) češće zapadaju u depresivna raspoloženja, a što su epizode neraspoloženja češće, veće su šanse da ih zadesi ozbiljna depresija.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Infarkt
Više od 10 studija u proteklih desetak godina potvrdilo je da je redovan i kvalitetan seks povezan sa zdravljem srca. Svaka fizička aktivnost važna je za zdravlje srca, ali seks donosi brojne blagodati jer, kako su objasnili istraživači, osim fizičke aktivnosti donosi i lučenje “dobrih” hormona koji blagotvorno djeluju na zdravlje čovjeka.

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME