Screenshot 5 37
AUTOR: H.D.
DATUM: ruj 20, 2021 @ 9:50
KATEGORIJA: Lifestyle / Zabava
FIXGEHALT

Agencija za ispitivanje javnog mnijenja Ipsos provela je istraživanje pitajući ljude šta ih najviše zabrinjava.

Istraživanjem, čije su rezultate objavili i u Svjetskom ekonomskom forumu (WEF), je bilo obuhvaćeno 19.000 punoljetnih osoba iz 28 država. Očekivano, najveću zabrinutost izaziva pandemija koronavirusa.

Potom slijede nezaposlenost, siromaštvo i socijalna nejednakost. Među najčešćim uzrocima zabrinutosti su i politička i finansijska korupcija.

Iznenađujuće je da je samo 15 posto ispitanika zabrinuto zbog klimatskih promjena. Zbog klimatskih promjena najviše su zabrinuti Nijemci, njih 36 posto, a potom Kanađani i Australci, njih 31 posto.

Većina ispitanika je pesimistično kada je u pitanju način kojim se upravlja njihovom državom. Više od 64 posto njih smatra da se zemljom upravlja u pogrešnom smjeru. Broj onih koji tako misle je porastao u odnosu na januar ove godine, kada ih je bilo 62 posto, i august prošle godine, kada ih je bilo 57 posto.

Od jula ove godine optimizam je najviše naglo splasnuo u Velikoj Britaniji, Izraelu, Turskoj, Poljskoj, Sjedinjenim Američkim Državama, Njemačkoj i Kanadi.

LIDER